Oamenii de ştiinţă au conceput o nouă formă de insulină care se poate activa şi dezactiva automat în funcţie de nivelurile de glucoză din sânge. La animale, această insulină ”inteligentă” a redus în mod eficient concentraţiile ridicate de zahăr din sânge, împiedicând în acelaşi timp o scădere prea mare a glicemiei.
O insulină modificată care poate preveni scăderile bruşte ale glicemiei (nivelul de zahăr/glucoză din sânge) a fost validată în experimente de laborator şi pe modele animale, potrivit unui articol publicat miercuri în revista Nature.
Reuşita ar putea oferi o modalitate mai flexibilă de suplimentare a insulinei pentru persoanele cu diabet şi de reducere a scăderilor bruşte ale glicemiei.
Pentru unele persoane cu diabet, sunt necesare injecţii suplimentare cu insulină pentru a controla nivelul glucozei din sânge.
Fluctuaţiile nivelului de glucoză din sânge sunt greu de prevăzut, ceea ce face dificilă selectarea dozelor adecvate de insulină.
Chiar şi o doză uşor ridicată poate duce la hipoglicemie (scăderea prea mare a nivelului de glucoză din sânge), care poate pune viaţa în pericol.
Oamenii de ştiinţă descriu, într-un articol apărut împreună cu studiul, în revista Nature, o formă modificată de insulină cu activitate care variază în funcţie de nivelurile de glucoză din sânge.
Molecula, denumită NNC2215, este dotată cu un comutator care se poate activa sau inhiba ca răspuns la glucoză. La concentraţii ridicate de glucoză, comutatorul se deschide, iar insulina devine mai activă, eliminând glucoza din sânge. Atunci când nivelurile de glucoză scad, comutatorul trece la o stare închisă, care împiedică absorbţia glucozei.
Experimentele de laborator au arătat că la o creştere a concentraţiei de glucoză de la 3 la 20 mM (aproximativ intervalul de fluctuaţie experimentat de persoanele cu diabet), afinitatea receptorului de insulină NNC2215 a crescut de 3,2 ori, validând potenţialul său de a răspunde la modificările nivelului de glucoză din sânge.
În modelele de diabet la şobolani şi porci, NNC2215 s-a dovedit a fi la fel de eficient ca insulina umană în scăderea glicemiei.
Sensibilitatea sa crescută la glucoză s-a dovedit a oferi protecţie împotriva hipoglicemiei la aceste animale.
Această insulină modificată este promiţătoare în prevenirea scăderilor bruşte ale glicemiei care pot afecta grav persoanele cu diabet, în special în timpul somnului, ceea ce ar putea îmbunătăţi atât complicaţiile pe termen lung, cât şi cele pe termen scurt asociate cu diabetul, notează autorii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.