Preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a afirmat, luni seară, că în Capitală există un deficit de aproximativ 900 de medici în sistemul public., specialităţile deficitare fiind medicina de urgenţă, ATI, bolile infecţioase.
Cătălina Poiana a făcut, luni seară, la Medika TV, un apel către toate autorităţile pentru deblocarea posturilor din sistemul sanitar.
“Mesajul nostru este acela de a face un apel către toate autorităţile care sunt competente şi care pot să găsească şi să identifice soluţii atât fiscale, cât şi legislative, pentru deblocarea de urgenţă a acestor posturi din sistemul sanitar. Şi spun acest lucru pentru că nu vorbesc doar despre medici, pentru că sunt eu medic, dar în primul rând este un mare deficit de medici şi din cauza acestui număr redus de medici, de cele mai multe ori vorbim de colegi care sunt epuizaţi, vorbim de situaţii în care, din cauza numărului mic de medici, perioadele de aşteptare ale pacienţilor cresc foarte mult. Practic, deşi medicii pe care îi avem lucrează foarte mult totuşi, din cauza numărului mare de pacienţi, a unor situaţii cum sunt cele din această perioadă a anului, când adresabilitatea către camerele de gardă este foarte mare, din lipsa personalului medical, timpii de aşteptare pot să fie foarte lungi”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.
Cătălina Poiana a afirmat că trebuie asigurată o distribuţie cât mai echilibrată a medicilor pe întreg teritoriul ţării.
“Pentru a reuşi să asigurăm un act medical de calitate pentru pacientul din România, trebuie să avem un număr suficient de medici atât în Bucureşti, cât şi la nivelul întregii ţări. Şi aici ar mai fi de spus două lucruri. În primul rând, că trebuie să asigurăm o distribuţie cât mai echilibrată a medicilor pe întreg teritoriul ţării. Trebuie să avem grijă în special de acele specialităţi care la ora actuală sunt deficitare şi când spun acest lucru mă refer în primul rând la medicina de urgenţă. Deficitul medicilor din această specialitate a fost văzut prin disfuncţionalităţile care s-au înregistrat în unele camere de gardă. De asemenea, specialităţi deficitare sunt Anestezie-Terapie Intensivă, bolile infecţioase, dar şi unele categorii de specialităţi chirurgicale. Bineînţeles, trebuie să nu uităm problemele care sunt legate de deficitul medicilor de familie, care sunt de fapt prima verigă în acest sistem de sănătate şi vorbim de un număr mic de medici de care este aferent numărului populaţiei. Practic, raportat la populaţie, numărul de medici pe care îi avem este insuficient”, a explicat Cătălina Poiană.
Ea a fost întrebată care este necesarul de medici pentru Bucureşti.
“Dacă luăm cifrele per global, Bucureştiul are un număr mare de medici raportat la populaţie. Dar dacă ne referim strict la sistemul de stat, la sistemul public de sănătate, pentru că acesta este primul care trebuie întărit, avem în Bucureşti un deficit de aproximativ 900 de medici. Sunt aproximativ 500 de posturi vacante în spitalele care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii şi aproximativ 390 de posturi vacante în unităţile sanitare care sunt subordonate ASSMB-ului. Per global vorbim de o cifră de aproximativ 900 de medici care lipsesc din sistemul public de sănătate”, a transmis preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.