Un studiu a constatat o legătură puternică între pierderea în greutate şi anumite tipuri cancer. Persoanele care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală au avut un risc semnificativ mai mare de a fi diagnosticate cu cancer în următoarele 12 luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Excesul de greutate este legat de multe probleme de sănătate, inclusiv de cancer. Studiile au arătat că obezitatea este asociată cu cel puţin 13 tipuri de cancer.

Iar în unele regiuni, cum ar fi America de Nord, Europa şi Orientul Mijlociu, obezitatea contribuie la până la 9% din toate cazurile de cancer, şi ar putea chiar să devină principala cauză de cancer la femeile din Marea Britanie în următorii 25 de ani.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aşadar, pierderea în greutate este în mod clar un obiectiv important pentru sănătate.

Cu toate acestea, un studiu recent, publicat în revista JAMA Network, a produs un rezultat neaşteptat. Cercetarea a constatat că pierderea în greutate a fost asociată cu o rată semnificativ mai mare de cancer în cele 12 luni care au urmat pierderii în greutate, în comparaţie cu persoanele care nu au slăbit.

Studiul a folosit date de la aproape 160.000 de profesionişti din domeniul sănătăţii.

Aceste persoane şi-au raportat detaliile privind sănătatea şi stilul de viaţă la fiecare doi ani, până în 2016.

Cercetătorii au acordat o atenţie deosebită schimbărilor de greutate ale participanţilor.

Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri în funcţie de cât de intenţionată a fost pierderea lor în greutate: „mare” pentru cei care şi-au îmbunătăţit atât dieta, cât şi exerciţiile fizice, „medie” pentru îmbunătăţiri în ceea ce priveşte dieta sau exerciţiile fizice şi „scăzută” pentru că nu au avut îmbunătăţiri notabile în niciuna dintre ele.

Studiul a furnizat o constatare izbitoare: persoanele care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală au avut un risc semnificativ mai mare de a fi diagnosticate cu cancer în anul următor.

Nu toate cancerele au fost legate în mod egal de pierderea în greutate.

Studiul a constatat o legătură puternică între pierderea în greutate şi cancerele din sistemul digestiv superior (gât şi stomac), ficat, pancreas şi canale biliare.

Pentru aceste tipuri, riscul a fost mult mai mare, şansele crescând de la trei la peste şapte ori.

Legătura a fost mai slabă în cazul cancerului colorectal şi pulmonar şi nu părea să afecteze probabilitatea de a face cancer de sân, de prostată şi cancere care afectează doar femeile.

Limitările studiului

Autorii studiului au indicat anumite limitări ale studiului. În primul rând, ei s-au bazat pe propriile raportări ale participanţilor cu privire la greutate, lucru care ar putea să nu fie întotdeauna exact.

De asemenea, ei au verificat participanţii doar la fiecare doi ani, ceea ce înseamnă că unele detalii ar putea fi omise.

În plus, studiul a fost realizat în principal pe profesioniştii din domeniul sănătăţii din Statele Unite, care sunt mai informaţi asupra cancerului şi au un acces mai bun la asistenţă medicală.

În mod notabil, riscul a fost cel mai mare la cei care au făcut cel mai puţin efort pentru a pierde în greutate (cei clasificaţi drept „intenţionalitate scăzută pentru pierderea în greutate”).

Aşadar, la o examinare mai atentă, acest studiu ar putea confirma ceea ce se ştie deja, şi anume: dacă experimentezi o pierdere neintenţionată în greutate, este important să investighezi, din punct de vedere medical, de ce.

„Dacă pierdeţi în greutate fără a face schimbări în dieta şi în rutina de exerciţii fizice, ar trebui să consultaţi un medic pentru a afla care ar putea fi cauza. Există mai multe afecţiuni care pot duce la o pierdere în greutate neaşteptată. Medicii pot evalua dacă este ceva ce necesită investigaţii suplimentare”, spune Qiaoli Wang, cercetător la departamentul de ştiinţă clinică, intervenţie şi tehnologie, de la Institutul Karolinska, primul autor al studiului, într-un comunicat.

Noul studiu ajută la evidenţierea cancerelor care ar putea fi motivul acestei pierderi neaşteptate de greutate, spun autorii.

Acest lucru înseamnă că atunci când cineva pierde în greutate fără un motiv clar, medicii s-ar putea concentra mai mult pe verificarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cele din zona stomacului sau a ficatului, pentru a afla ce se întâmplă.

Pe de altă parte, există o mulţime de dovezi care arată beneficiile pierderii în greutate în mod intenţionat.

De exemplu, un studiu publicat în 2022 a constatat că persoanele care au făcut schimbări semnificative în stilul de viaţă au avut un risc cu 16% mai mic de cancere legate de obezitate.

Un alt studiu din acelaşi an a constatat că intervenţia chirurgicală pentru pierderea în greutate a redus foarte mult riscul de a face cancer şi de a muri din cauza acestuia.

Aşadar, este important să ne amintim de beneficiile dovedite ale gestionării greutăţii şi ale menţinerii unei vieţi active pentru a preveni cancerul, spun specialiştii.

Gestionarea greutăţii este un domeniu complex care include medicamente, intervenţii chirurgicale şi modificări ale stilului de viaţă, comentează rezultatele noului studiu, Gianmarco Contino, de la Universitatea din Birmingham, care nu a participat la această cercetare.

În viitor, este posibil să adaptăm obiectivele de greutate pentru a se potrivi mai bine nevoilor individuale de sănătate, datorită unei înţelegeri mai profunde a ceea ce contribuie cu adevărat la starea de bine.

Cercetările sugerează că a fi uşor supraponderal la o vârstă mai înaintată ar putea să nu fie atât de rău pe cât am crezut odată şi ar putea fi chiar legat de o viaţă mai lungă.

Întrucât ne confruntăm cu o epidemie globală de obezitate, aceste informaţii pot ajuta la adaptarea abordărilor privind gestionarea greutăţii şi prevenirea cancerului, potrivit autorilor cercetării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.