Un candidat de vaccin conceput pentru a proteja împotriva a trei coronavirusuri mortale diferite a furnizat rezultate promiţătoare în testele preclinice, demonstrând viabilitatea serului dezvoltat de cercetătorii de la Institutul pentru vaccinuri umane Duke, din Statele Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Formularea de vaccin s-a dovedit eficientă în protejarea şoarecilor împotriva a trei tulpini de coronavirus distincte, marcând un pas promiţător către un vaccin universal împotriva coronavirusurilor.

Un studiu publicat recent în revista Cell Reports, demonstrează că vaccinul cu nanoparticule unice, care include componente ale unui vaccin anterior dezvoltat de cercetătorii americani, s-a dovedit a proteja şoarecii şi primatele împotriva mai multor variante ale SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În cel mai recent studiu, cercetătorii de la Universitatea Duke au extins domeniul de aplicare al vaccinului pentru a oferi protecţie împotriva SARS-CoV-1, un alt membru al familiei de coronavirusuri SARS care reprezintă o ameninţare pentru oameni, şi împotriva coronavirusului MERS, cunoscut pentru faptul că provoacă focare sporadice şi letale în întreaga lume.

„Facem progrese importante către un vaccin cu protecţie extinsă împotriva coronavirusului”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Kevin O. Saunders, directorul Institutului Duke pentru vaccinuri umane, într-un comunicat al universităţii.

El a precizat că este vorba de agenţi patogeni care cauzează sau au potenţialul de a cauza infecţii umane semnificative şi pierderi de vieţi omeneşti, iar un singur vaccin care să ofere protecţie împotriva acestora ar putea încetini sau chiar preveni o altă pandemie.

Cheia acestui vaccin trivalent constă în utilizarea unei nanoparticule încărcate cu un fragment cheie cunoscut sub numele de domeniu de legare a receptorului de la fiecare dintre coronavirusuri.

Acest fragment reprezintă în esenţă un loc de legare pe virus, care îi permite să se infiltreze în celulele organismului, şi furnizează celulelor imunitare suficiente informaţii pentru a organiza o apărare eficientă împotriva coronavirusurilor reale atunci când acestea pătrund în organism.

Studii anterioare pe şoareci şi primate au demonstrat deja eficacitatea unei iteraţii anterioare a acestui vaccin cu nanoparticule împotriva diferitelor variante SARS-CoV-2.

Testele pe oameni pentru o versiune actualizată, care poartă imunogeni care vizează diferite tulpini SARS-CoV-2, inclusiv cele care au apărut iniţial în pandemie, la sfârşitul anului 2019, sunt programate pentru anul viitor.

În acest ultim studiu, cercetătorii au extins componentele vaccinului pentru a include un virus suplimentar legat de SARS şi virusul MERS.

În studiile de laborator şi testele pe şoareci, echipa de la Duke a confirmat că vaccinul candidat a indus producerea de molecule imunitare inhibitoare cunoscute sub numele de anticorpi împotriva tuturor celor trei tipuri de coronavirus uman patogen.

Şoarecii vaccinaţi au rămas sănătoşi atunci când au fost expuşi fie la virusuri asemănătoare SARS, fie la virusuri asemănătoare MERS, subliniind eficacitatea potenţială a vaccinului.

Dr. Saunders a explicat că noul studiu demonstrează dovada conceptului în privinţa faptului că un singur vaccin, care să protejează atât împotriva virusurilor MERS, cât şi a SARS, este un obiectiv realizabil.

Având în vedere că un virus MERS şi două virusuri SARS au infectat oamenii în ultimele două decenii, dezvoltarea unor vaccinuri universale împotriva coronavirusurilor reprezintă o prioritate pentru cercetători în materie de sănătate la nivel mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.