Medicul Adrian Gabără, medic primar de chirurgie oro-maxilo-facială la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Capitală, afirmă că pacienţii trebuie să ştie exact cu ce se ocupă această specializare, astfel încât să se poată prezenta la medic din primul moment când au nevoie. Cancerul oral ocupă un loc fruntaş, numărul 6, ca şi frecvenţă în rândul cancerelor, iar numărul specialiştilor este mic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”E o specialitate chirurgicală care ocupă un loc aparte, pentru că presupune dublă licenţă de medicină generală şi de medicinã dentarã, urmatã de 6 ani de rezidenţiat. Se ocupă cu tratamentul patologiei chirurgicale din sfera cap şi gât, o sferă micã, dar complexã şi condensatã (…) De multe ori şi medicii de familie nu ştiu cum să scrie pe biletul de trimitere (…) Abia când am intrat în rezidenţiat mi-am dat seama cu ce se ocupă această specialitate şi mi-a plăcut, am îndrăgit-o şi prin prezenţa mea aici aş vrea să aduc în prim plan aspecte din această specialitate, tocmai pentru ca adresabilitatea să fie corectă de la bun început”, a declarat, joi seară, la Medika TV, lt.col.  Adrian Gabără, medic primar de chirurgie oro-maxilo-facială la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Capitală.

Medicul a precizat că acest lcuru este important mai ales din perspectiva pacientului oncologic.

”Cancerul oral ocupă un loc fruntaş, numărul 6, ca şi frecvenţă în rândul cancerilor, iar pentru că faţa, capul şi gâtul este o arie înaltfuncţională, prezenţa unui cancer în cavitate orală impactează profund calitatea vieţii. De aceea este important ca pacienţii să se adreseze din prima către chirurgie maxilofacială”, a mai declarat medicul Adrian Gabără.

Acesta a explicat că numărul specialiştilor este redus, la nivelul anului 2000 erau doar 286 în România. Chiar dacă acum posibil să fie sunt mai mulţi, numărul lor în sistemul de stat este în continuare subdimensionat.

”În orice caz, distribuirea nu este uniformă. Sunt mai mulţi medici sau mai multe clinici în oraşele mari, Iaşi, Cluj, deci sunt distribuţi mai mult către centrele universitare, iar în restul teritoriului, practic, sunt localităţi în care nu există pe o arie destul de mare”, a mai declarat medicul.

El precizează că, pentru a face performanţă, de unul singur este foarte dificil.

”De aceea, e nevoie de o echipă cu care să poţi funcţiona, cu care să pot relaţiona şi cu care să poţi avea o atitudină constructivă. O echipă presupune, aş spune eu, minim 3 medici. Pentru că uzura sau să spunem atriţia psihică într-un spital de stat -  nu neapărat de stat, dar care să se ocupe de această patologie cât mai cuprinzător şi cât mai bine şi cât mai modern ai nevoie de susţinere din partea colegilor”, a adăugat medicul.

Acesta a explicat că acest lucru nu se întâmplă în foarte multe centre ”lucrul acesta contribuie suplimentar, ca să spunem aşa, la o subdimensionare a serviciilor de chirurgie maxilofacială, raportat la nevoile existente”.

”Aş spune aici că este foarte uşor să tratezi cazuri simple şi asta e valabil pentru toţi. În schimb, adevărata provocare survine în momentul în care ai de tratat cazuri complexe. Atunci se vede, de fapt, capacitatea serviciului respectiv. Este foarte uşor să spui că nu ai cu ce, că nu ai cu cine, că nu ai când şi aşa mai departe. Realitatea e că dacă vrei, se poate, dar îţi trebuie şi puţin ajutor din partea colegilor de breaslă, din partea unităţii respective, ai nevoie de aparatură, ai nevolie de materiale”, a mai spus Adrian Gabără.

El crede că în chirurgia oro-maxilo-facială ”lucrurile sunt mai acute”, avât în vedere perioada foarte mare de şcolarizare pentru a avea specialişti.

”Din păcate, când ajungi să fii, să spunem aşa, capabil să produci ceva pentru societatea care te-a susţinut, apar o serie întreagă de probleme legate de posturile din spitale, legate de echipă, legate de dotare, astfel încât aş se ajunge în situaţia neplăcută de a nu fi specialişti care să şi poată face. Nu suficienţi”, a mai afirmat chirurgul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.