Pentru a combate riscurile pentru sănătate ale statului pe scaun toată ziua, la birou, sau acasă, pe canapea în faţa televizorului, specialiştii ne îndeamnă să ieşim la o plimbare rapidă de 22 minute.
Noile cercetări arată că persoanele care fac cel puţin 22 de minute de activitate fizică în fiecare zi îşi reduc riscul de deces prematur.
Constatările au fost publicate marţi, în British Journal of Sports Medicine.
Cei mai mulţi oameni din ţările occidentale petrec între 9 şi 10 ore fiind sedentari atunci când nu dorm, cele mai multe ore fiind în timpul zilei de lucru ale unei persoane, au remarcat cercetătorii.
Sedentarismul este legat de riscul de deces timpuriu, în timp ce este bine stabilit faptul că activitatea fizică are beneficii ample pentru sănătate.
Acest ultim studiu a urmărit să examineze cât de mult timp sedentar este necesar pentru a declanşa riscul de deces prematur şi cât de multă activitate fizică este necesară pentru a reduce acest risc.
Cercetătorii au examinat nivelul de activitate fizică care este, cel puţin, egal cu o plimbare rapidă sau cu grădinăritul.
Mersul la plimbare stimulează concentrarea mentală şi este o activitate uşoară pentru articulaţii.
Pentru analiză, cercetătorii norvegieni au combinat datele din patru studii anterioare efectuate pe 12.000 de persoane cu vârsta de 50 de ani sau mai mult care au purtat aparate de urmărire montate pe şolduri pentru a măsura timpul activ şi sedentar.
Au fost excluse datele de la miezul nopţii până la ora 6 dimineaţa, când oamenii, de obicei, dorm.
Analiza a indicat faptul că mai mult de 12 ore de sedentarism zilnic au fost legate de un risc cu 38% mai mare de deces prematur doar în rândul persoanelor care aveau mai puţin de 22 de minute pe zi de activitate fizică moderată sau viguroasă.
Nu a existat o limită pentru cantitatea de timp sedentar care să declanşeze riscuri pentru sănătate, dar orice creştere a activităţii fizice moderate s-a tradus printr-o reducere a riscului de deces prematur.
Studiul a arătat, de asemenea, că sporirea activităţii fizice a fost mai protectoare decât reducerea timpului de sedentarism.
Rezultatele sunt similare cu recomandarea Centrelor americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) privind activitatea fizică pentru adulţi, care indică 150 de minute pe săptămână de activitate aerobică moderată, cum ar fi mersul pe jos.
Împărţite în 7 zile, 150 de minute într-o săptămână echivalează cu puţin peste 21 de minute zilnic.
CDC mai recomandă adulţilor să facă activităţi de întărire a muşchilor de cel puţin două ori pe săptămână pentru principalele grupe musculare, care sunt picioarele, şoldurile, spatele, burta, pieptul, umerii şi braţele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.