"Cartea electronică de identitate va fi un alter ego al omului”, "Cipul poate transmite impulsuri către creier şi putem fi uşor manevraţi şi îmbolnăviţi”, "Trăim într-un sistem global corporatist, făcut anume de către organizaţiile masonice şi aplicat de francmasonerie”, "Ni s-a impus CNP-ul, ar trebui să renunţăm la el” – sunt argumentele cetăţenilor şi organizaţiilor civice prezente miercuri la dezbaterea publică organizată de Ministerul de Interne pe tema proiectului de lege privind cartea electronică de identitate. Timp de mai bine de trei ore, cei înscrişi la cuvânt pe o listă de care nu s-a mai ţinut cont şi-au spus punctul de vedere, invocând motive religioase pentru care sunt împotriva introducerii unei cărţi electronice de identitate, contrazicându-i la fiecare intervenţie pe reprezentanţii Ministerului de Interne care încercau să le explice că nu este obligatorie trecerea la noile documente şi că pot opta pentru cărţile de identitate simple.
"Omul este chip al lui Dumnezeu. Prin construirea acestei lumi electronice practic se construieşte un alter ego electronic omului”, a spus o femeie în aplauzele celor din sală. "Există mai multe baze de date (...) care pot fi folosite la un moment dat împotriva omului şi pot duce la furtul de identitate, spargeri medicale, trafic de organe. Putem fi monitorizaţi excesiv, agresaţi şi influenţaţi în destinul nostru chiar de autorităţi. Prin acest sistem electronic se poate interveni asupra persoanei care are ceva împotriva Guvernului”, a continuat femeia, explicând că cipul din cartea de identitate electronică poate transmite impulsuri către creier şi poate interfera negativ, astfel că oamenii pot fi uşor "manevraţi şi îmbolnăviţi".
De asemenea, consideră femeia, ideea cipului seamănă cu o "prorocie din cartea Apocalipsei, în care se spune că oamenilor li se va pune semn pe mâna dreaptă sau pe frunte şi nu vor putea să vândă sau să cumpere dacă nu vor avea acel semn".
Deşi prin sală a circulat o listă de înscriere le cuvânt, ordinea nu a mai fost respectată, astfel că la fiecare intervenţie au existat doi-trei cetăţeni care se ridicau în picioare, în speranţa că îşi vor impune punctul de vedere înainte să le vină rândul. Alţii, în mici grupuri, îşi luat notiţe pe hârtie sau luau micul dejun, şuşotind şi explicând parcă pentru ei că reprezentanţii ministerului nu au dreptate în nimic din ce spun şi că totul este doar o manipulare.
"Acest proiect va conduce la îngrădirea libertăţii şi la introducerea unui sistem totalitar. Vremurile pe care noi le trăim scot în evidenţă sistemul global corporatist, făcut anume de către organizaţiile masonice şi aplicat de francmasonerie, toate fiind în slujba sionismului internaţional”, a susţinut o reprezentană a societăţii Mişcarea pentru apărarea ortodoxiei şi a României.
Ea a explicat că proiectul legislativ va impune cetăţeanului să aibă un "dosar electronic la purtător”, similar celui făcut de Securitate adversarilor regimului comunist.
"O altă consecinţă este depărtarea de Dumnezeu prin acceptul dat pentru documentul electronic. Vorbim despre o lepădare de Hristos, de o pecetluire provizorie prin implantul microcipului în corpul omenesc”, a subliniat femeia.
Alţii au susţinut că ar trebui să se renunţe la Codul Numeric Personal, întrucât acesta "funcţionează în baza unei tehnologii bazate pe 666”.
"Am fost avertizaţi încă de la începutul creştinismului să nu ne însemnăm cu un număr în locul numelui de botez. Iar nouă ni s-a impus CNP, un număr de codoficarea căruia se foloseşte o tehnologie bazată pe 666. Ne îndreptăm spre pierderea demnităţii umane şi ne îndepărtăm de Dumnezeu”, a spus o femeie, în timp ce altcineva a spus că prin CNP statul "s-a jucat cu noi la bursă”, pentru că Nicolae Ceauşescu a impus românilor să aibă cod numeric personal când a făcut un împrumut la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
"Am citit pe internet că se va imprima cu laser "666" pe frunte. În toate datele lipseşte religia, trebuie spus clar în cartea de identitate că suntem ortodocşi. CNP-ul a fost impus de FMI în baza unor împrumuturi şi am fost şantajaţi, ni s-a impus acest CNP şi este o povară pentru sufletul meu. Vrem să ieşim din acest CNP”, a strigat altcineva, în încercarea de acoperi zgomotul aplauzelor.
Un bărbat care susţine că a fost călugăr şi care se recomandă "simplu cetăţean român", dar care a participat la dezbatere îmbrăcat în haine de preot, a spus că are cartea de identitate expirată de doi ani, însă nu şi-a făcut alta, pentru că "se poate trăi fără buletin”.
"Hristos a zis că cine vrea să meargă după el, să meargă, nu a obligat pe nimeni să meargă după el. Eu zic aşa: statul să facă ce vrea statul, iar omul să facă ce vrea omul. Adică dumneavoastră să faceţi buletine cum vreţi, iar eu să nu fiu obligat să-l iau. Eu nu am buletin deloc şi nu mă doare nimic. Pot să dorm, chiar am scăpat de o grijă. Se poate trăi fără buletin. Am avut probleme cu poliţia, cu jandarmeria, dar nu mi-a făcut nimic”, a spus el.
Întrebat care este motivul pentru care nu şi-a făcut o altă carte de identitate, a spus că nu vrea să fie găsit vinovat, pentru că în Biblie scrie că cine va accepta să poarte un număr, va fi exclus din comunitatea lui Dumnezeu.
La dezbatere, un alt cetăţean a spus că este speriat de faptul că i-ar putea fi făcută o poză folosind laserul şi s-a arătat indignat de faptul că pe poza mică, din dreapta, de pe cartea de identitate scrie „card”, iar citit invers este "drac”. Mai mult, a continuat el, mai jos scrie „Sex/Sexe/Sex” (în română, în franceză şi în engleză): "A ce vă sună asta? Nu voi fi niciodată de acord, decât dacă mă arestaţi, să mă amprentaţi. Şi nici nu voi fi de acord să îmi faceţi poze cu laser”.
Printre propuneri, în afară de cea de a elimina complet legea de introducere a cărţilor de identitate electronică, a fost cea de eliminare a opţiunii de a le face copiilor de până în 14 ani cărţi de identitate, pentru că "nu trebuie să îi obişnuim cu aceste lucruri moderne”, dar şi să fie specificată pe buletin apartenenţa religioasă.
În tot acest timp, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi ai instituţiilor din subordine au încercat să le explice cetăţenilor că vechiul proiect de lege impunea schimbarea cărţii de identitate actuale cu cea electronică cu cip, însă proiectul care a fost pus în dezbatere în luna martie oferă posibilitatea de a opta fie pentru cartea electronică, fie pentru cea simplă.
"De trei ani de zile această lege ar trebui pusă în aplicare şi de trei ani de zile a existat o dezbatere foarte largă a societăţii civile legată de existenţa acestor cipuri. Ceea ce propunem noi anul acesta este o flexibilizare a abordării acestei legi şi introducem un principiu firesc care răspunde şi opţiunilor şi credinţelor tuturor cetăţenilor români. Acel principiu e a putea opta pentru o carte de identitate simplă, care să nu aibă cip sau o carte de identitate electronică cu un cip care să permită accesul la diverse facilităţi”, a explicat Marius Tache, directorul Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice al MAI.
El a spus că proiectul va fi pus în dezbatere în Parlament după colectarea tuturor propunerilor, iar după adoptarea legii se vor face achiziţiile publice de către Imprimeria Naţională, urmând perioada de implementare.
"Ne dorim ca anul viitor să avem un prim exemplar al acestei cărţi noi de identitate, plecând şi de la premisa că anul viitor se împlinesc 100 de ani de la constituirea statului român modern şi ne-am dori ca cetăţenii să aibă un act de identitate modern”, a precizat Marius Tache.
Întrebat despre costurile proiectului, acesta a spus că nu poate fi făcută o estimare certă până nu va fi făcută forma finală, însă comparând preţurile din ţările Uniunii Europeane în care circulă deja astfel de cărţi electronice de identitate, media ar fi de 15-20 de euro pentru o carte de identitate.
Cartea electronică de identitate va conţine elemente de particularizare şi de siguranţă, datele din formatul tipărit, respectiv numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, imaginea facială, Codul Numeric Personal şi adresa de domiciliu, precum şi semnătura olografă a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat şi, după caz, certificate calificate, prevăzute de Legea 455/2001 privind semnătura electronică; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Proiectul de lege acordă posibilitatea eliberării unei cărţi de identitate simple sau a cărţii electronice de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi. Astfel, vor putea fi eliberate cărţi de identitate cu valabilitate de doi ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, cu valabilitate de patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani şi cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.
În cazul în care o persoană refuză eliberarea unei cărţi de identitate electronice din motive religioase sau de conştiinţă, aceasta poate opta pentru cartea de identitate simplă.
Cartea electronică de identitate ar urma să asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate, se arată în proiect.
Personalizarea documentelor se va realizeaza în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Imprimeria Naţională va achiziţiona şi va pune la dispoziţia MAI şi Ministerului Afacerilor Externe echipamentele şi produsele software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate simple, a cărţilor de identitate provizorii, a dovezilor de reşedinţă, a cărţilor electronice de rezidenţă şi a cărţilor de rezidenţă.
Iniţiatorii proiectului de lege spun că titularul unui document electronic se va putea autentifica online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţionale, ceea ce va conduce la simplificarea interacţiunii cu autorităţile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.
Punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple va fi realizată eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.
Proiectul de lege privind cartea electronică de identitate a fost pus în dezbatere publică în 19 martie pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, propunerile şi sugestiile referitoare la acesta putând fi trimise în termen de 10 zile.
În 20 martie, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că prima carte electronică de identitate ar putea fi eliberată la jumătatea anului 2018, precizând că prin implementarea acesteia va fi facilitat accesul cetăţenilor la diverse servicii, va fi înlesnită interacţiunea cu autorităţile şi vor fi întărite elementele de siguranţă, în condiţiile în care datele statistice arată o incidenţă mare a furtului de identitate.
Ea a subliniat că persoanele nu pot fi urmărite pe baza cipului conţinut de cartea electronică de identitate, pentru că acesta este pasiv şi poate fi citit doar de un echipament special destinat citirii sale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.