Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că susţine instituirea unui mecanism de control privind eliberarea antibioticelor şi nu neapărat schimbarea reţetelor, argumentând că statisticile europene arată că România se află pe primul loc la consumul de antibiotice. Astfel, cifrele arată că românii consumă, în medie, de trei ori mai multe antibiotice decât olandezii sau austriecii.
”Nu neapărat o nouă reţetă, dar un mecanism de control şi de responsabilitate pentru pacient, pentru medic şi pentru farmacist. Problema legată de antibiotice este următoarea: consumul excesiv de antibiotice generează apariţia bacteriilor multirezistente, bacteriile multirezistente, la rândul lor, produc infecţii de multe ori intraspitaliceşti, nosocomiale, iar aceste bacterii mutirezistente dau infecţii invazive, care pun viaţa în pericol”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.
El a explicat că 37.000 de oameni au murit, în Uniunea Europeană, iar la nivel global s-au înregistrat în urmă cu doi ani 1,2 milioane de decese ca urmare a acestor infecţii. În ceea ce priveşte România, ministrul a explicat că nu există statistici privind decesele cauzate de infecţiile intraspitaliceşti, din cauza faptului că spitalele nu raportează aceste decese.
Conform acestuia, consumul de antibiotice pe cap de locuitor este triplu faţă de ţările aflate pe ultimele locuri ale clasamentului la nivel european.
”România e de mulţi ani pe locuri fruntaşe (la consumul de antibiotice în exces – n.r.). ultima dată, în 2021, ultima publicaţie din partea Centrului European de Control al Bolilor suntem pe primul loc la consumul de antibiotice. (...) Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria, pe cap de locuitor”, a adăugat ministrul.
Aceleaşi statistici arată că doi din 10 români iau antibiotice eliberate fără prescripţie, în timp ce la nivel european 8% dintre pacienţi iau antibiotice fără reţetă.
Rafila a precizat că până în anul 2050 principala cauză de mortalitate la nivel global o vor reprezenta bacteriile rezistente la antibiotice, cifrele preconizate arătând că se vor înregistra anual 10 milioane de decese, de la 1,2 milioane, câte sunt înregistrate în prezent la nivel global.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.