Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat a comentat poziţia unor medici care nu doresc să mai fie obligaţi să facă gărzi şi a spus că acest lucru ar fi imposibil în spitalele de urgenţă mai ales pentru specializările medicale unde este nevoie de intervenţii care nu suportă amânare.
„Chirurgia, chirurgia toracică, chirurgia pediatrică, medicina de urgenţă, ORL-ul, astea toate să aibă pe cineva care să asigure intervenţia de urgenţă în cazurile de urgenţă. Şi asta este continuitatea care trebuie asigurată şi care nu trebuie să se zică cine doreşte o face şi cine nu doreşte nu o face. Da, nu poţi să o faci, atunci nu poţi să lucrezi într-un spital de urgenţă şi te duci şi lucrezi într-un spital care face operaţii, cum zicem noi, elective. Şi, da, nimeni nu te obligă acolo să faci gardă”, a spus Raed Arafat la emisiunea „În faţa ta” de la Digi 24.
Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că Guvernul va aloca aproximativ 100 de milioane de lei pentru plata gărzilor suplimentare efectuate de medici începând din octombrie, iar mecanismele găsite pentru alocarea sumelor nu afectează fel prognozele de deficit bugetar.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Cu alte cuvinte, creşterea veniturilor pentru gărzi va fi finanţată printr-un control mai strict al cheltuielilor şi prin măsuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanţă de Urgenţă conform discuţiilor avute în Guvern”, precizează MS, care arată că demersul privind gărzile se înscrie într-o preocupare mai largă a sa şi a Ministerului Muncii, de reformare a organizării resursei umane în Sănătate.
Decizia Guvernului a venit după ce mulţi medici au anunţat că nu semnează contractele pentru gărzile suplimentare. Din cauza tensiunilor legate de plata gărzilor suplimentare Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală a decis ca medicii să nu mai asigure gărzile în unitatea sanitară începând de luni, în semn de protest faţă de felul în care sunt plătite orele suplimentare şi gărzile pe timpul nopţii şi în zilele nelucrătoare. Anunţul a fost făcut de doctorul Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică al spitalului.
De asemenea, Colegiul Medicilor a atras atenţia că activitatea spitalelor ar risca să fie blocată, ca urmare a nerezolvării problemei gărzilor.
Oferta propusă de Ministerul Sănătăţii şi de Guvern a fost privită de prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi drept o victorie de etapă pentru că trebuie luate măsuri similare şi în privinţa personalul tehnic administrativ şi funcţionarii publici din direcţiile de sănătate publică.
Vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea sanitară”, medicul Florin Chirculescu a declarat sâmbătă pentru News.ro că oferta Guvernului privind plata gărzilor suplimentare trebuie analizată pentru a vedea cum se traduce în lei, adică în tariful orar. Chirculescu a mai anunţat că liniile de gardă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti vor fi asigurate şi pentru ziua de luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.