Magistraţii au protestat luni în mai multe oraşe, nemulţumiţi de modificările legilor justiţiei şi ale Codurilor Penal şi de procedură penală. Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat, luni, la Parlament, că magistraţii nu au dreptul, prin lege, să protesteze şi a spus că, oricum, nu i se pare normal să se manifesteze ”preventiv”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Bădălău: Magistraţii nu au dreptul să protesteze. Să manifestăm preventiv nu mi se pare normal

CONSTANŢA - Aproximativ 50 de magistraţi au ieşit luni, la ora 10.30 pe scările din faţa sediului Judecătoriei Constanţa pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de aceste modificări. Pe lângă judecători de la Judecătoria Constanţa, la protest au fost prezenţi şi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi DNA Constanţa. Aceştia nu au scandat şi nici nu au avut pancarte.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, judecător Marius Nastasia, a declarat că decizia acestei acţiuni de protest a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe. 

“Este o acţiune decisă ca urmare a Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe, care a avut loc vineri. Judecătoria Constanţa a înţeles să-şi manifeste dezacordul faţă de modul în care au fost adoptate în Camera Deputaţilor legi care ne privesc, legi importante. Este vorba de maniera în care au loc aceste modificări, pe repede înainte, în condiţiile în care ar fi trebuit bineînţeles dezbateri, nu s-a ţinut cont de avizul negativ dat de CSM”, a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei. El a spus câteva dintre modificările care îi afectează pe magistraţi. “În primul rând, înfiinţarea unor structuri specializate pentru cercetarea noastră. Răspunderea materială, care oricum exista şi nicio problemă, e bine să existe, dar imperativ se pune practic în acest fel presiune”, a precizat judecătorul Marius Nastasia.

De asemenea, alte modificări ale Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală sunt de natură să conducă la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, făcând astfel în mare măsură ineficientă justiţia penală, au precizat magistraţii Judecătoriei Constanţa.

Protestul a durat o jumătate de oră şi nu a afectat activitatea Judecătoriei Constanţa sau a celorlalte instanţe.

CLUJ - Aproximativ 100 de magistraţi au protestat luni, pe treptele Tribunalului Cluj - unii dintre ei cu robele pe braţ - faţă de modificarea legilor Justiţiei şi codurilor penal şi de procedură penală.

Protestul a fost unul tăcut, fără scandări.

Magistraţii cujeni susţin că preconizatele modificări ale Codului penal şi ale Codului de Procedură Penală nu mai garantează protecţia victimelor infracţiunilor şi îngreunează prinderea infractorilor.

Protestatarii au fost aplaudaţi de trecători.

GALAŢI -  Peste 50 de judecători au ieşit, luni, în faţa Palatului de Justiţie din Galaţi, în semn de protest faţă de modificările legilor justiţiei, alături de aceştia venind şi un grup de circa 20 de persoane cu însemnele "#rezist" care au scandat "Cinste lor, cinste lor, cinste magistraţilor" sau "Jos labele de pe justiţie".

Cei aproximativ 50 de judecători de la mai multe instanţe s-au strâns luni pe treptele Palatului de Justiţiei, nemulţumiţi de modificările legilor justiţiei.

"Este vorba despre anumite schimbări la legile justiţiei, de faptul că parlamentarii nu au ţinut cont de avizul negativ al CSM în această privinţă, iar pe de altă parte de propunerile de modificare a Codului de procedură penală în primul rând care pur şi simplu pun stavilă justiţiei în ceea ce priveşte probatoriile,  samd. Trebuie să înţelegem că sistemul de justiţie trebuie să rămână independent", a afirmat Robert George Florea, preşedinte şi purtător de cuvânt al Tribunalului Galaţi.

Alături de judecători, au fost şi circa 20 de persoane cu însemnele "#rezist" care au scandat lozinci precum "Cinste lor, cinste lor, cinste magistraţilor", "Jos labele de pe justiţie", "Unde-i statul paralel ca să emigrez în el" sau "Nu vrem să fim o naţie de hoţi". 

"Suntem aici pentru a apăra justiţia şi legea. Nu cedăm. Luptăm pentru o lege în ţara asta, pentru toţi", a spus un protestar din grupul "#rezist".

Protestul judecătorilor a durat circa jumătate de oră.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.