Primăria Braşov anunţă, joi, că a semnat un contract în valoare de peste 75 de milioane de lei, finanţat parţial din fonduri nerambursabile, pentru realizarea unui parc de panouri fotovoltaice care va asigura 90% din consumul de energie electrică pentru şcoli, clădiri publice şi iluminat public în municipiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Parcul de panouri fotovoltaice, considerat cel mai important proiect administraţiei locale din Braşov în domeniul producerii de energie verde, va avea o capacitate de 20 MW şi se va întinde pe o suprafaţă de 22 de hectare, în cartierul Stupini. Contractul pentru realizarea acestui parc a fost semnat, anunţă, joi, Primăria Braşov.
 
”Lucrările vor fi realizate de către Synergy Construct - în calitate de lider, Else Enerji Anonim Sirketi – terţ, Graphein Topo – subcontractant; ZOORK – subcontractant; Eds Electric SRL – subcontractant. Durata de implementare a investiţiei este de 120 de zile, din care 30 de zile etapa de proiectare şi 90 de zile execuţia lucrărilor. Valoarea acestei investiţii este de 75 de milioane de lei (75.167.795,98 lei fără TVA), o parte din aceste fonduri fiind asigurate prin finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Infrastructură Mare”, se arată într-un comunicat al municipalităţii.
 
Conform sursei citate, centrala va fi formată din 30.770 de panouri fotovoltaice, cu puterea electrică de vârf (Pp) de 650 Wp, montate pe structură fixă. Pentru realizarea investiţiei, vor mai fi folosite 120 de invertoare solare on-grid, trifazate, de putere 150 kW, 3 echipamente de management al datelor şi un echipament de măsurare a energiei. 
 
Ca urmare a realizării investiţiei, se va înregistra o scădere anuală medie estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 21.002 echivalent tone CO2 în primul an de operare a investiţiei. Astfel, de la emisii cu efect de seră de 23.408,18 tone CO2, se ajunge la 2.406,18 tone CO2.
 
Parcul fotovoltaic va asigura 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 de colegii şi licee, 16 şcoli gimnaziale, 29 de grădiniţe, 8 creşe, instituţiile de cultură, primărie şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centrale şi puncte termice, pieţe, parcări multietajate, baze sportive, sistemul de iluminat public şi sistemul de semaforizare din oraş, dar şi energia electrică necesară domeniului schiabil, respectiv sistemele de producere a zăpezii artificiale sau cele de pompare.
 
”La acestea se adaugă şi programul municipalităţii de dotare a 27 de unităţi de învăţământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanţare. Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unităţile de învăţământ dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va însemna o contribuţie importantă la reducerea poluării, dar şi a costurilor cu energia electrică”, precizează Primăria Braşov.
 
”În 2021 ne-am asumat o ţintă ambiţioasă: până în 2030, să reducem emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar până în 2050 să atingem neutralitatea climatică. Cu siguranţă suntem pe drumul cel bun şi fiecare pas pe care îl facem înseamnă o creştere a calităţii vieţii braşovenilor”, afirmă primarul municipiului Braşov, Allen Coliban.
 
Fondurile nerambursabile pentru realizarea acestui parc de panouri fotovoltaice sunt asigurate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare - POIM 2014-2020.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.