Profesorul doctor Daniel Coriu, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, consideră că ar fi „inuman” ca medicii să ajungă în situaţia de a decide care pacienţi trăiesc şi care mor în condiţii de pandemie şi susţine că specialiştii în bioetică trebuie să pună la punct un „algoritm de selecţie” care să ţină cont de şansele pe care un pacient le are pe termen scurt atunci când acestuia i se alocă un loc la terapie intensivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Trebuie să acceptăm că probabil vom ajunge la această situaţie. Este vorba despre o alocare corectă a resurselor, într-un sistem cu resurse limitate. În primul rând, nu medicul decide, acest lucru trebuie foarte clar înţeles de tată lumea. Nu medicul decide cine trăieşte şi cine moare, nu noi decidem care pacient trăieşte, care pacient moare. Trebuie să existe un cadru legal, legitim, transparent şi fără discriminare” a declarat medicul Daniel Coriu la Digi 24, răspunzând unor întrebări. 
Daniel Coriu a explicat că problema legată de bioetică este una foarte veche, că au existat „scenarii” cu privire la modul în care sunt trataţi pacienţii în situaţii de catastrofe, iar atunci se mergea pe ideea salvării unui număr cât mai mare de victime. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, profesorul a explicat că sunt articole de recente, sunt experţi în bioetică, în special din SUA, care vorbesc despre „un algoritm de selecţie” în funcţie de prognosticul pe care îl are un pacient.  
„Sunt articole de recente, sunt experţi în bioetică, în special din Statele Unite, se merge pe crearea unui algoritm de selecţie, un triaj în care să existe un principiu foarte clar al prognosticului pe termen scurt. Vom alege acei pacienţi care au un prognostic pe termen scurt bun. (...) Acest algoritm, acest triaj trebuie să fie, cumva, deja implementat în România, ca medicul, când va fi pus în această situaţie, să aibă la dispoziţie” a afirmat medicul.
Acesta susţine că este „inuman” ca un medic să fie pus în situaţia de a alege care pacient trăieşte şi care nu.
„Nu medicul trebuie să decidă, nu poate să preia asupra sa acest lucru, această sarcină, este inuman să ceri unui medic să facă acest lucru, trebuie să existe un algoritm. Există un model elveţian, modelul italian practicat în primul val (al pandemiei – n.r.). Există modele, experţii să le discute, să existe o discuţie transparentă şi larg acceptată. Populaţia trebuie să înţeleagă ce se întâmplă, de ce şi mai ales să fie nişte criterii care pot fi revizuite.  
Profesorul Coriu a explicat că vârsta nu trebuie să fie un factor de discriminare, dar că sunt „alte criterii care sunt oarecum corecte”.
„Din fericire încă nu suntem, poate nu vom ajunge, dar cred că nu trebuie să ne bazăm pe acest lucru, cred că ar fi bine ca cei care sunt, să spunem, in charge cu acest lucru să o facă. Nu trebuie să punem pe umerii medicilor, nu medicul trebuie să decidă” a concluzionat Daniel Coriu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.