Poliţiştii de la transporturi, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi, au aplicat, în intervalul 28 aprilie - 5 mai, amenzi în valoare de peste 120.000 de lei, în urma unor acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, a transmis Poliţia Română.
„În perioada 28 aprilie – 5 mai a.c., poliţiştii de la transporturi, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi, au acţionat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în staţii de cale ferată, trenuri de călători, porturi şi aeroporturi. De asemenea, pentru combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, au fost desfăşurate activităţi pentru prevenirea furturilor de la călători şi combaterea faptelor cu violenţă, prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată, prevenirea furturilor de la infrastructura feroviară şi din vagoanele de marfă”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Române.
Totodată, au fost desfăşurate şi acţiuni care au vizat verificarea respectării legislaţiei privind transportul de persoane în regim de taxi şi rent-a-car, depistarea transporturilor ilegale de material lemnos, prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a contrabandei cu tutun, mai indică sursa citată.
Astfel, au fost legitimate 3.041 de persoane, fiind controlate 756 de autovehicule. Totodată, au fost efectuate patrule în 511 staţii şi triaje, dar şi în 725 de trenuri de călători.
Poliţiştii au efectuat verificări la 70 de nave şi ambarcaţiuni, au constatat 43 de infracţiuni şi au cercetat 22 de persoane.
Au fost depistate 10 persoane care apelau la mila publicului, 5 minori lipsiţi de supraveghere. De asemenea, au fost verificate 12 obiective de pază şi 60 de permise de pescuit.
Poliţiştii au aplicat 445 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 121.935 de lei.
Exemplu:
1. La data de 1 mai a.c., poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa – Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea, sprijiniţi de luptători S.A.S. şi poliţişti din cadrul I.P.J. Tulcea, au pus în aplicare două mandate de percheziţie domiciliară, în locuinţele a doi bărbaţi, de 41 de ani, respectiv 43 de ani, ambii domiciliaţi în localitatea Pardina, judeţul Tulcea.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate 4 motoare de ambarcaţiune, toate susceptibile a proveni din furturi.
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 28 de kilograme de icre de crap, 4,3 kilograme de icre negre, 30 de kilograme de sturion, 50 de kilograme de crap, 22 de kilograme de şalău, precum şi 6 plase monofilament, valoarea totală a bunurilor ridicate fiind de aproximativ 100.000 de lei.
De exemplu, la data de 1 mai, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi - Biroul de Poliţie Transporturi Navale Galaţi au depistat în flagrant delict un bărbat, de 27 de ani, din comuna Beceni, judeţul Buzău, în timp ce pescuia pe fluviul Dunărea în zona Km fluvial 210, cu 3 unelte de pescuit comercial tip setcă confecţionate din fir monofilament, cu dimensiunile de 70 de metri lungime şi ochiul de 40x40 milimetri, fără a deţine autorizaţie/licenţă/permis de pescuit comercial.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producere, import, deţinere, comercializare sau utilizare a uneltelor de plasă de tip monofilament, conform O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.
Cele 3 unelte de pescuit comercial tip setcă confecţionate din fir monofilament au fost indisponibilizate.
De asemenea, la data de 1 mai, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi - Postul de Poliţie Transporturi Navale Gropeni, judeţul Brăila au depistat un bărbat, de 61 de ani, din municipiul Brăila, judeţul Brăila, în zona Km 181, mal stâng, fluviul Dunărea, în dreptul localităţii Chiscani, judeţul Brăila, în timp ce desfăşura activităţi de pescuit comercial în perioada de prohibiţie, cu două plase de pescuit comercial, confecţionate din fir textil, fără a fi autorizat în acest sens.
În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial, conform O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.
Un alt exemplu, este cel tot din data de 1 mai, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa – Postul de Poliţie Transporturi Feroviare/Transporturi Navale Olteniţa au depistat în flagrant delict doi bărbaţi, de 42 de ani, respectiv 53 de ani, care pescuiau la Km fluvial 431 al Dunării, la confluenţă cu râul Argeş, în zona comunei Chirnogi, judeţul Călăraşi, cu ajutorul unor unelte de pescuit comercial, tip „halău”, în lungime de 3 metri, cu latura ochiului de 30 de milimetri, fără a deţine permise de pescuit comercial.
Uneltele de pescuit, în valoare de 300 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar captura de peşte din specia plătică a fost redată mediului acvatic.
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial, precum şi pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie, conform O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.