Peste 150.000 de măşti de protecţie, 1.300 de truse sanitare cu materiale dezinfectante şi separatoare de plexiglas pentru bănci au fost puse la dispoziţia şcolilor de către Primăria Sectorului 4. Totodată, în cazul unor suspiciuni de infectare cu noul coronavirus, elevii şi profesorii se vor putea testa gratuit, fiind disponibile 200.000 de teste.
"Începând de astazi, 1.300 de truse sanitare, conţinând dezinfectant pentru mâini, serveţele dezinfectante pentru igienizarea suprafeţelor comune, dar şi produse şi materiale de curăţenie, săpun lichid antibacterian şi prosoape de hârtie, vor fi distribuite în toate sălile de clasă din şcolile şi liceele din Sectorul 4", anunţă Primăria Sectorului 4, într-un comunicat de presă transmis joi.
Totodată, 64.000 de măşti din material textil, adaptate categoriilor de vârstă, şi alte 100.000 de măşti de unică folosinţă vor ajunge la elevii şi la personalul din şcoli şi licee, pentru a-i proteja de îmbolnăvirea cu COVID-19.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Conform sursei citate, Primăria a cumpărat 5.000 de tablete pentru elevii care ar putea ajunge în situaţia în care să urmeze cursurile online. De asemenea, în situaţia în care va exista suspiciunea apariţiei unui caz de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor sau al cadrelor didactice, aceştia se pot testa gratuit, cu autorităţilor locale.
Pe lângă aceste dotări, primăria a acordat sprijin unitătilor de învăţământ pentru reconfigurarea sălilor de clasă, în vederea respectării unei distanţe de siguranţă între elevi, sens în care au fost montate separatoare din plexiglas pe pupitrele copiilor şi au fost create circuite separate pentru accesul acestora în şcoli şi licee.
În comunicat se arată că aceste măsuri speciale menite să prevină şi să reducă la maximum riscul îmbolnăvirilor cu COVID-19, odată cu începerea noului an şcolar, se regăsesc în "Regulamentul privind măsurile de protecţie pentru prevenirea răspândirii infectării cu SARS-COV 2 pentru anul şcolar 2020-2021 la nivelul Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti”, aprobat în cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi care conţine elementele de bază ce trebuie respectate atât de copii, cât şi de părinţi şi de cadrele didactice, pe toată durata în care se află în şcoală.
"Astfel, contribuţia autorităţii locale în prevenirea şi combaterea răspândirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV2 va fi susţinută, concret, la clasă, de cadrele didactice, cărora le revin, de asemenea, o serie de îndatoriri. Mai exact, profesorii, educatorii şi învăţătorii trebuie să-i instruiască pe copii în sensul respectării măsurilor de igienă, a regulilor de distanţare fizică, în timpul cursurilor, dar şi al pauzelor de recreaţie, şi să se asigure că toate aceste măsuri vor fi respectate cu stricteţe", arată reprezentanţii Primăriei.
La rândul lor, cadrele didactice vor trebui să ţină în permanenţă legătura cu părinţii/reprezentanţii legali, care trebuie să le ia temperatura copiilor, iar în caz de febră mai mare 37.3 C, tuse, dureri în gât, dificultate în respiraţie sau simptomatologie digestivă nu trebuie să-i trimită la şcoală. Totodată, aceştia pot solicita testarea copiilor unităţii de învăţământ.
De asemenea, părinţii/reprezentanţii legali au obligaţia să-i instruiască pe copii să poarte corect masca de protecţie în cadrul unităţii de învăţământ şi să le explice importanţa şi necesitatea purtării acesteia, să evite atingerea suprafeţelor comune cum ar fi: balustradă, pervaz, geam, uşă etc., şi să păstreze distanţarea fizică faţă de ceilalţi de cel puţin un metru.
Regulamentul prevede şi procedura ce trebuie urmată în situaţia în care într-o clasă vor exista copii cu simptome specifice infecţiei cu coronavirus, când este cazul să fie închisă o şcoală, dar şi paşii care trebuie urmaţi de persoanele şi instituţiile menţionate pentru fiecare scenariu posibil, personalul implicat din creşe, şcoli şi grădiniţe urmând a fi instruit.
"Am realizat un set de reguli după care vor funcţiona şcolile şi liceele, astfel încât fiecare dintre noi să ştie clar ce are de făcut, pentru că numai în echipă putem să funcţionăm şi să depăsim acestă pandemie. Trebuie să colaboram, atât instituţiile statului, autorităţi centrale şi locale, părinţi, profesori, copii, iar în acest regulament avem trecute foarte clar responsabilităţile pe care fiecare dintre noi le are. În fiecare clasă vom avea un kit sanitar, ceva în permanenţă completat, care cuprinde biocide, săpun dezinfectant, măşti pentru toti copiii. Fiecare şcoală va avea separatoare din plexiglas şi nebulizatoare", a afirmat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, citat în comunicat.
El a spus că tabletele achiziţionate vor fi folosite doar din dispoziţia Inspectoratului Şcolar al Sectorului 4, care va direcţiona copiilor aceste tablete, în funcţie de scenariu.
"Tabletele vor funcţiona precum cărţile din bibliotecă, urmând a fi returnate după depăşirea situaţiei de criză şi putând fi folosite şi de alţi elevi. Mai mult, la nevoie putem utiliza 200 de mii de teste real time PCR, pentru ca fiecare copil sau profesor să poată fi testat, iar din colaborarea pe care Sectorul 4 o are cu municipalitatea, am primit asigurarea ca fiecare şcoală va avea un cadru medical, care să asigure triajul. Vreau să facem tot ce e posibil, pentru a fi alături de părinţi şi de copii, pentru a reuşi să limităme xtinderea infecţiei, iar pentru aceasta trebuie să lucrăm împreună", a mai spus Băluţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.