Reprezentanţii de la Protecţia Copilului Buzău spun că în prezent celor 67 de copii cu deficienţe de auz şi vedere, care fuseseră puşi în plasament de urgenţă, le sunt asigurate condiţiile pentru participarea la cursuri, dar şi o bună relaţie cu familiile lor. Ei precizează că părinţii copiilor au fost informaţi la începutul anului şcolar despre faptul că DGASPC-urile din judeţele de unde aceştia provin nu au plătit pentru hrana şi cazarea în internate a minorilor şi că exista posibilitatea ca aceştia, pentru a fi menţinuţi în şcoală, să fie luaţi în plasament de urgenţă.
Reprezentanţii DGASPC Buzău arată, într-un comunicat de presă, că în prezent celor 67 de copii le sunt asigurate condiţiile pentru participarea la cursuri, dar şi o bună relaţie cu familiile lor.
De asemenea, Protecţia Copilului Buzău precizează că, în perioada 2012 - 2015, ”admiterea persoanelor cu handicap în centrele rezidenţiale publice” s-a făcut fără acordul şi solicitarea reprezentanţilor DGASPC din judeţele unde locuiesc copiii, încălcându-se art. 54 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Curtea de Conturi a considerat că temeiul legal invocat pentru care s-a făcut admiterea în centrele CRCDA 10 şi CRCDV 11, în perioada 2010-2015, nu a avut suport legal. Mai mult decât atât, în Legea 448/2006 se precizează că de dispoziţiile acesteia beneficiază copii şi adulţi cu handicap. Faţă de aceste constatări, Curtea de Conturi a formulata recomandarea ca admiterea în centrele rezidenţiale publice din judeţul Buzău a persoanelor cu handicap cu domiciliul în alt judeţ să fie făcută numai cu solicitarea conducatorului DGASPC din UAT în care persoana cu handicap îşi are domiciliul, solicitarea urmând să cuprindă acordul acelor Direcţii pentru Protecţia Copilului de a achita costul mediu lunar de cheltuieli”, se arată în comunicatul DGASPC.
Protecţia Copilului Buzău a notificat reprezentanţii Direcţiilor pentru Protecţia Copilului din ţară despre măsurile dispuse de Camera de Conturi, iar în urma acestei solicitări, în afară de judeţul Tulcea care a acceptat să achite costul mediu, majoritatea judeţelor ”au expus punctul de vedere al ANPDCA, în sensul în care acest mod de decontare nu se aplică”.
Conform sursei citate, la începutul anului şcolar, copiii au mers la şcolile şi centrele rezidenţiale CRCDA nr. 10 şi CRCDV nr. 11, fără să existe acordul privind plata costului mediu de la Direcţiile pentru Protecţia Copilului din judeţele unde aceştia locuiau.
”În anii trecuţi admiterea în centre a fost făcută pe baza hotărării CPC din judeţul de domiciuliu al copilului, însă datorită aplicabilităţii măsurii Curţii de Conturi în acest an nu a mai putut fi urmată această procedură. Copiii erau orientaţi şcolar spre şcolile speciale din judeţul Buzău de către comisiile de specialitate din judeţele de domiciliu, aceştia prezentându-se la şcoala pentru începerea cursurilor”, se afirmă în comunicat.
Reprezentanţii DGASPC Buzău mai spun că în acest caz a fost constituită o comisie de primire a copiilor în centre, care a verificat documentele şi a adus la cunoştinţă persoanelor care au însoţit copiii despre starea de fapt, iar aceştia au semnat o declaraţie în acest sens.
”Persoanele care au însoţit copiii nu au depus la acea dată împotrivire cu privire la starea de fapt expusă, copiii rămânând în centre şi participând la cursurile şcolare. În acest context, se impunea atât luarea în considerare a deciziei Curţii de Conturi şi a faptului că lipseau documentele cerute, dar şi că părinţii nu îşi mai puteau exercita dreptul de a veghea la creşterea, educarea, învăţarea şi pregătirea profesională a copilului, fiind cu domiciliul în alt judeţ”, mai susţin reprezentanţii DGASPC Buzău.
DGASPC precizează că în această situaţie se impunea o măsură cu caracter temporar, care să permită accesul la educaţie al copiilor, fiind urmată procedura privind plasamentul în regim de urgenţă.
”În Legea 272/ 2004 se precizează că plasamentul copilului în regim de urgenţă este o măsura de protecţie specială, cu caracter temporar care se aplică şi în situaţia în care din orice alt motiv, aceştia nu-şi pot exercita drepturile şi obligaţiile părinteşti cu privire la
copil”, arată sursa citată, care precizează că măsura plasamentului în regim de urgenţă se stabileşte de către directorul Protecţiei Copilului din unitatea administrativ teritorială în care se află copilul, ”în situaţia în care nu se întâmpină opoziţie din partea persoanelor care au în îngrijire sau asigură protecţia copilului respectiv”.
În comunicat se mai arată că aceste măsuri au fost luate pentru asigurarea de urgenţă a accesului la învăţământ al copiilor ”în contextul existenţei unei decizii a Camerei de Conturi şi pentru respectarea interesului superior al copiilor”.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului (ANPC) şi Consiliul Judeţean (CJ) Buzău fac anchete la Protecţia Copilului Buzău după ce 67 de copii cu deficienţe de vedere şi auz din mai multe judeţe, dar care învaţă în două şcoli speciale buzoiene, au fost preluaţi de instituţie în regim de urgenţă, iar părinţii au fost decăzuţi din drepturi, fără să fie înştiinţaţi sau fără să li se explice de ce a fost nevoie de o astfel de măsură, ei primind acasă informări de la Tribunal.
Într-un raport al Curţii de Conturi Buzău se arăta că, timp de trei ani, Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău ar fi cheltuit ilegal sume din bugetul instituţiei pentru a plăti masa şi cazarea a 67 de copii cu probleme de vedere sau de auz, ce provin din alte judeţe, dar care învaţă în două licee speciale buzoiene.
Potrivit raportului, în acest caz a fost produs un prejudiciu de peste 6,7 milioane de lei, iar banii trebuie recuperaţi de la direcţiile de protecţie a copilului din judeţele din care provin copiii.
În acest context, conducerea DGASPC Buzău a dispus ca cei 67 de copii cu probleme să fie preluaţi de instituţie din familiile lor în regim de urgenţă, pentru a putea primi în continuare cazare şi masă în judeţul în care sunt înscrişi la şcoală. Este vorba despre 40 de copii din 15 judeţe, care învaţă la Liceul pentru Nevăzători, dar şi despre 27 de copii din şase judeţe, care frecventează cursurile Liceului pentru Surzi.
Reprezentanţii de la Protecţia Copilului Buzău spun că părinţii celor 67 de copii cu deficienţe de auz şi vedere care au fost puşi în plasament de urgenţă au fost informaţi la începutul anului şcolar despre faptul că DGASPC-urile din judeţele de unde aceştia erau nu au plătit pentru hrana şi cazarea în internate a minorilor şi chiar au semnat că au luat la cunoştinţă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...