Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului (ANPC) şi Consiliul Judeţean (CJ) Buzău fac anchete la Protecţia Copilului Buzău după ce 67 de copii cu deficienţe de vedere şi auz din mai multe judeţe, dar care învaţă în două şcoli speciale buzoiene, au fost preluaţi de instituţie în regim de urgenţă, iar părinţii au fost decăzuţi din drepturi, fără să fie înştiinţaţi sau fără să li se explice de ce a fost nevoie de o astfel de măsură, ei primind acasă informări de la Tribunal.
Într-un raport al Curţii de Conturi Buzău se arăta că, timp de trei ani, Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău ar fi cheltuit ilegal sume din bugetul instituţiei pentru a plăti masa şi cazarea a 67 de copii cu probleme de vedere sau de auz, ce provin din alte judeţe, dar care învaţă în două licee speciale buzoiene.
Potrivit raportului, în acest caz a fost produs un prejudiciu de peste 6,7 milioane de lei, iar banii trebuie recuperaţi de la direcţiile de protecţie a copilului din judeţele din care provin copiii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În acest context, conducerea DGASPC Buzău a dispus ca cei 67 de copii cu probleme să fie preluaţi de instituţie din familiile lor în regim de urgenţă, pentru a putea primi în continuare cazare şi masă în judeţul în care sunt înscrişi la şcoală. Este vorba despre 40 de copii din 15 judeţe, care învaţă la Liceul pentru Nevăzători, dar şi despre 27 de copii din şase judeţe, care frecventează cursurile Liceului pentru Surzi.
“Tocmai având în vedere problema socială a fost constituită o comisie din care a făcut parte şi un jurist care a vegheat la primirea copiilor în centre. A fost o comisie care a avut aceste atribuţii pentru că exista un risc social major. Soluţia de preluare a copiilor a fost dispusă datorită existenţei unui raport al Curţii de Conturi care pentru anul acesta impunea ca admiterea în centre să se facă exclusiv pe baza acordului celeilalte direcţii din judeţul de domiciliu al părinţilor, dar acest accord anul acesta nu a existat. Decizia de preluare a copiilor a fost excesivă spune ANPC, dar are temei legal în legea 272. În momentul admiterii copiilor în centre s-a discutat cu fiecare persoană şi li s-a adus la cunoştinţă ce urmează. Am respectat o decizie de legalitate a Curţii de Conturi şi am urmărit ca aceşti copii să meargă la şcoală”, a declarat directorul DGASPC Buzău, Adrian Vintilescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a afirmat că nu a fost niciodată de acord cu preluarea copiilor de către DGASPC din familiile lor în regim de urgenţă.
”Consiliul Judeţean a trimis înştiinţare că nu este de acord cu această măsură, de preluare a copiilor în regim de urgenţă, astfel că acum toată responsabilitatea se va răsfrânge asupra conducerii instituţiei, la momentul respectiv motivaţiile au fost diverse. Recent, am avut o discuţiţie cu directorul DGASPC şi l-am întrebat dacă comisia a informat părinţii despre consecinţele care pot avea loc în urma preluării acestor copii în plasament în regim de urgenţă. Mi-a explicat că da, dar neavând nimic scris de la părinţi ei oricând pot fi în culpă”, a precizat Neagu.
Totodată, Petre Emanoil Neagu a anunţat că, în urma anchetei de la DGASPC Buzău, se vor lua măsuri împotriva celor care se fac vinovaţi de această situaţie.
“În urma acestor evenimente, se vor lua şi măsuri în cel mai scurt timp, maxim într-o săptămână, în urma analizei care va avea loc la nivelul DGASPC, se vor lua măsurile care sunt corecte şi necesare. Cine se face vinovat de această situaţie va plăti într-un fel sau altul”, a adăugat Neagu, care a precizat că se poate ajunge până de demiterea lui directorului DGASPC Buzău, Adrian Vintilescu.
Părinţii celor 67 de copii au aflat că au fost decăzuţi din drepturi abia în momentul în care au primit de la Tribunal o înştiinţare prin care erau informaţi că trebuie să vină în instanţă şi să explice motivele pentru care şi-au abandonat copiii în grija statului.
“Nu am fost informaţi dinainte de DGASPC, nici de la Prahova, nici de la Buzău, despre această măsură şi despre consecinţele ei. Ne-am trezit cu nişte plicuri de la Tribunal ca pârâţi într-un dosar, am căzut la mijloc şi noi, şi copiii. Nu am ştiut ce înseamnă acest plasament de urgenţă, dar ştiu că se aplică doar copiilor abuzaţi. Noi nu avem astfel de probleme şi ne-am trezit peste noapte cu aceste plicuri care ne- au îngrijorat. Este o măsură abuzivă”, a declarat Marian Bucur, un părinte din Bucov, Prahova, al cărui copil este înscris la un liceu special din Buzău.
“Am fost puşi în faţa faptului împlinit, când am primit plic de la Tribunal să explicăm în instanţă de ce ne dăm copiii în grija statului, nu ne-a anunţat nimeni, ne-am trezit fără drepturi asupra copilului nostru. Ne-am speriat, nu se pune în discuţie să-l dăm în plasament, e o infracţiune la mijloc”, a declarat Viorica Anastasiei, din judeţul Constanţa, care are copilul înscris la şcoala specială din Buzău.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului (ANPC) au venit la Buzău şi au deschis o anchetă în acest caz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.