Managerul spitalului Colentina, Liviu Oltean, afirmă că spitalele sunt „extrem de afectate” de unele dintre prevederile din Ordonanţa 90/2023, care limitează cheltuieli în sistemul public. El atrage atenţia că prin aplicarea acestui act normativ rezultă „un flux continuu de blocaje, care, până la urmă, vor afecta beneficiarul final al actului medical”, subliniind că sănătatea „nu e u lux”, ci este un drept fundamental al fiecărei persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Suntem extrem de afectaţi, urmează să intrăm în nişte blocaje dacă nu se întâmplă nimic vizavi de aspectul ăsta pentru că ne lovim de toate capitolele bugetare. O dată, cu obiectele de furnituri, dacă vreţi, unde intră inclusiv birotica, papetăria şamd: unul dintre primii paşi pe care îi facem la internarea pacientului îl reprezintă semnarea consimţământului informat, foaia de observaţie care au la bază exact instrumente care la ora sunt blocate în zona se achiziţie: cartuşe, tonere şamd. Dacă noi nu putem obţine consimţământul pacientului prin semnătura lui, automat blocăm procesul şi nu obţine internarea. Un alt capitol ar fi reparaţiile curente. Având în vedere că activitatea medicală are caracter de continuitate, pe măsură ce infrastructura spitalului se uzează, apar tot felul de lucrări, capitale sau nu, care trebuie făcute pentru confortul pacientului”, a declarat, joi, managerul Spitalului Colentina. 
Conform acestuia, există inclusiv riscul pacienţii să rămână în frig, el dând exemplul situaţiei ipotetice în care o uşă de acces într-un pavilion ar rămâne nereparată, dacă s-ar defecta, pentru că nu pot fi făcute plăţi. 
Liviu Oltean spune că lista cu restricţii prevăzute în actul normativ care are ca scop reducerea cheltuielilor bugetare este mai lungă. 
„Foarte important, lucrările de investiţii. Noi avem o listă, în fiecare an, aprobată de ordonatorul secundar şi principal de credite, Primăria şi Administraţia Spitalelor, pentru echipamente medicale: o dată pentru instrumentar, tensiometre, instrumentar de bloc operator, termometre şamd, o dat pentru echipamente medicale. Eu nu pot acum să mai iniţiez niciun angajament de plată, şi sunt blocat. Echipamentele se strică, au nevie de upgrade şi nu pot face absolut nimic”, a explicat managerul 
Acesta consideră că „sănătatea nu e un lux”, ci un drept fundamental, arătând că prin blocajele create de aplicarea prevederilor acestei ordonanţe cei care vor fi afectaţi, în final, vor fi pacienţii. 
„Noi nu putem să intrăm în blocajele astea şi am cerut printr-un memoriu pe care l-am semnat toţi cei 19 manageri ai spitalelor din cadrul Administraţiei Spitalelor din Bucureşti, împreună cu ASSMB, să se modifice Ordonanţa, prin introducerea unei derogări, sau orice formă găseşte Guvernul, care să ne permită să fim derogaţi de la măsurile din articolele 1 şi 2 al Ordonanţei, să putem să iniţiem proceduri, fie că sunt de reparaţii, fie că sunt de achiziţii, pentru că intrăm într-un blocaj care va fi extrem de grav. Pe scurt şi în concluzie, vom acumula datorii faţă de furnizori, se vor crea arierate şi un flux continuu de blocaje, care, până la urmă, vor afecta beneficiarul final al actului medical”, adaugă Liviu Oltean.
El a făcut referire şi la protestele angajaţilor din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) afirmând, în acest context, că speră ca până săptămâna viitoare să se găsească o soluţie pentru încetarea protestului declanşat de aceştia şi arătând că o sistare a plăţilor dinspre CNAS ar duce la „un blocaj care nu poate fi gestionat”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.