Societatea de Medicină de Familie (SMF) Arad va depune plângere penală împotriva preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurenţiu-Teodor Mihai, pe care îl acuză că a prezentat date false la discutarea bugetului, motiv pentru care s-a ajuns la subfinanţarea asistenţei medicale. În judeţul Arad, o parte dintre medicii de familie au aderat la protest şi nu mai eliberează reţete compensate, deşi toţi au semnat actele adiţionate prin care îşi prelungesc contractul cu CJAS.
Preşedintele SMF Arad, Adrian Dărăbanţiu, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că o parte dintre medicii de familie din judeţ au aderat la protestul privind subfinanşarea asistenţei medicale şi nu eliberează reţete compensate sau gratuite şi nici trimiteri.
În plus, Dărăbanţiu a anunţat că în urma consultării membrilor SMF Arad, care reprezintă două treimi din medicii de familie din judeţ, s-a decis să se depună o plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, Laurenţiu-Teodor Mihai, pe care îl acuză că este responsabil de subfinanţarea asistenţei medicale prin prezentarea unor date false la discutarea bugetului pe 2018.
“Am discutat deja cu avocaţii şi vom depune la Parchet plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, care în şedinţa Comisiei de sănătate, când s-a discutat bugetul, cu tupeu şi nesimţire a dezinformat, prezentând nişte date false, valori ale punctului per capita şi per serviciu mai mici, inducând în eroare Comisia. A susţinut că va exista o creştere alocată medicinei de familiei dublă faţă de cea reală, motiv pentru care amendamentele de creştere a fondurilor au fost respinse la discutarea bugetului”, a spus Dărăbanţiu.
Referitor la protestul din judeţ, preşedintele SMF Arad nu a putut preciza câţi medici de familie au aderat.
“Sunt mulţi care nu eliberează reţete în contract cu Casa, chiar dacă au semnat actele adiţionale. Nu avem încă o evidenţă exactă, în cursul serii (miercuri – n.r.) ne vom întâlni cu medicii de familie pentru a discuta, pentru că noi vom avea şi alte forme de protest. Am lăsat ca fiecare medic să decidă dacă va protesta, pentru că nu am dorit să afectăm pacienţii”, a spus Dărăbanţiu.
Preşedintele CJAS Arad, Gheorghe Domşa, a declarat pentru News.ro că toţi cei 247 de medici de familie din judeţ au semnat actele adiţionale de prelungire a contactului şi că “în general se eliberează reţete”.
“Am verificat online situaţia şi am constat că, în general, medicii care sunt la program eliberează reţete compensate. Important este ca medicii de familie să nu uite că prestează servicii pentru persoane care plătesc asigurări de sănătate şi care astfel au dreptul să benficieze de servicii medicale primare”, a spus Domşa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.