La 100 de zile de mandat, alegătorii lui Donald Trump resimt efectele tarifelor, dar majoritatea speră într-un câştig pe termen lung. Printre ei se află Steve Egan, distribuitor de produse promoţionale din Tampa, Florida, pe care decizia preşedintelui Donald Trump din 9 aprilie de a majora tarifele impuse Chinei l-a prins chiar în timpul unei comenzi de 5.000 de răţuşte de cauciuc de la un furnizor chinez, care a fost anulată, relatează Reuters.
Peste noapte, costul per răţuşcă a crescut de la 29 la 45 de cenţi, potrivit lui Egan. Clientul a suspendat comanda, la fel ca şi alte solicitări pentru mii de produse precum şepci sau jetoane de poker.
”Am impresia că ne-am întors în vremurile COVID, totul e în suspensie”, a spus Egan, 64 de ani, care a votat pentru Trump în noiembrie. Vânzările sale din primul trimestru al anului 2025 au fost cu 70% mai mici faţă de anul precedent, deşi în aprilie au înregistrat o uşoară revenire.
Tarifele impuse de Trump asupra partenerilor comerciali globali au afectat viaţa multor americani, inclusiv a celor care l-au votat. Într-un sondaj realizat de Reuters, 25 de alegători ai lui Trump au indicat tarifele ca fiind politica cu cel mai mare impact asupra lor în primele 100 de zile ale administraţiei.
Majoritatea celor 14 alegători care au menţionat tarifele se aşteaptă ca, pe termen lung, acestea să creeze locuri de muncă în industria manufacturieră şi să forţeze negocieri comerciale mai favorabile pentru SUA. Totuşi, un sondaj Reuters/Ipsos arată că doar 37% dintre americani aprobă modul în care Trump gestionează economia, în scădere faţă de 42% la începutul mandatului.
Economiştii avertizează că tarifele ar putea declanşa inflaţie, ar creşte riscul unei recesiuni şi ar costa familiile americane mii de dolari în preţuri mai mari.
În ciuda impactului imediat, majoritatea alegătorilor intervievaţi sunt dispuşi să-i ofere lui Trump timp pentru ca efectele tarifelor să se materializeze, de la câteva luni la câţiva ani.
Impact asupra muncii şi economiilor personale
Jon Webber, angajat la Walmart în Indiana, a observat o scădere a valorii acţiunilor sale şi o reducere a vânzărilor de produse de lux.
Ron Dailey, vânzător de maşini în zona Denver, a remarcat o creştere bruscă a vânzărilor înainte de intrarea în vigoare a tarifelor de 25% asupra importurilor auto, dar şi o stare de incertitudine printre colegii săi.
Doar 1 din 5 respondenţi la sondajul Reuters/Ipsos a declarat că tarifele sunt benefice pentru ei personal.
Alte politici remarcate
Pe lângă tarife, alegătorii au menţionat şi reducerile de personal în agenţiile federale şi măsurile stricte privind imigraţia.
Printre aceştia, Joyce Kenney, de 73 de ani, din Arizona, a susţinut politicile de deportare ale administraţiei Trump. Amanda Taylor, de 51 de ani, din Georgia, şi-a exprimat îngrijorarea privind siguranţa locului de muncă al soţului său, angajat federal, după reducerile aplicate de nou-înfiinţatul Department of Government Efficiency (DOGE).
Răbdare sau dezamăgire?
Unii alegători, precum Kate Mottl, secretară într-un departament de poliţie din suburbiile Chicago, sunt dispuşi să-i acorde lui Trump întregul mandat pentru a-şi demonstra eficienţa. Alţii, ca Steve Egan, încep să regrete alegerea făcută.
”Da, am votat pentru el, dar atunci părea o alegere mai bună decât alternativa”, a spus Egan. Din cauza scăderii veniturilor şi a pierderilor de investiţii, planurile sale de retragere şi achiziţie a unei proprietăţi rurale au fost amânate.
”Poate am să pun pe pauză această achiziţie câteva luni şi am să văd cum evoluează lucrurile pe timpul verii”, a adăugat el.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...