Nicuşor Dan a vorbit miercuri, la prezentarea bilanţului la 20 de zile de mandat despre contractul semnat pentru finanţarea modernizării reţelei de termoficare în valoare de 300 milioane euro şi a amintit despre suma de 200 milioane euro care va veni din partea Guvernului pentru ca lucrările să poată fi demarate în primăvara anului viitor. „O să avem o iarnă dificilă. Ce putem face e să intervenim în cel mai scurt timp posibil la sutele de avarii care se vor întâmpla”, a adăugat Dan. Primarul General a precizat că la Societatea de Transport Bucureşti a făcut un chestionar printre şoferi şi vatmani şi au fost identificate liniile pe care sunt aglomerări la orele de vârg şi intervalele orare în care sunt pasageri care nu poată mască în mijloacele de transport în comun, precizând că vor fi luate măsuri pe acele zone. Edilul a promis că vor continua să fie acordate stimulentele lunare pentru persoanele cu dizabilităţi, gravide şi familiile monoparentale. El a mai spus că va fi găsită o soluţie şi pentru persoanele fără adăpost.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE „În zona socială, am reuşit să facem fluxul astfel încât să plătim în ritmul de până acum stimulentele pentru adulţii şi copiii cu dizabilităţi, pentru nou-născuţi, pentru femeile însărcinate, pentru familiile monoparentale şi pentru prevenirea abandonului şcolar. Acestea sunt plătiţile pe care, în ciuda situaţiei financiare extrem de dificile, continuăm să le facem lunar. Avem o problemă cu persoanele fără adăpost care e amplificată de faptul că, din cauza condiţiilor de coronavirus, anumite adăposturi nu pot să funcţioneze la capacitatea pe care o aveau înainte. Această problemă este în curs de rezolvare. Am aşteptat un răspuns de la Ministerul Sănătăţii. Exista posibilitatea ca un spital care funcţionează în zona Chitila să fie dezafectat, să nu mai funcţioneze pentru coronavirus şi atunci soluţia evidentă ar fi fost să folosim exact acea capacitate de care avem nevoie. Nu s-a concretizat această variantă şi urmărim soluţii alternative”, a explicat Nicuşor Dan în conferinţa de presă susţinută miercuri la sediul PMB.

Referitor la mediu, acesta a amintit de acordul care va fi formalizat privind Lacul Morii şi Parcul Natural Văcăreşti.

„Pe partea de mediu, am pomenit deja de acea finanţare pentru staţiile de încărcare electrice. Am agreat cu ministrului Mediului suplimentarea personalului la Garda de Mediu din Bucureşti, prin detaşarea unor poliţişti locali, pentru că este una dintre problemele cele mai importante pe care cetăţenii ni le semnalează. Şi pe chestiunea Lacul Morii s-a oprit licitaţia pentru concesionare pe care Apele Române o începuseră. Pe Lacul Morii şi pe Parcul Natural Văcăreşti avem un acord de principiu cu Ministerul Mediului pe care îl vom formaliza în curând, pentru un parteneriat pentru introducerea în circuit şi pentru finanţare pentru aceste două locaţii care sunt extrem de importante şi reprezintă un mare potenţial pentru Bucureşti”, a completat primarul general.

El a vorbit şi despre alocarea unor bani care au fost promişi de administraţie precedentă galeriilor, cât şi despre programul naţional care prevede o schemă de ajutor în sectorul cultural care va fi lansat miercuri după-amiază.

„Pe zona sectorului cultural independent am vorbit despre asta înainte de învestire. Sectorul cultural independent este un motor de dezvoltare şi a suferit foarte mult din cauza coronavirusului. În prima şedinţă de Consiliu vom acord un ajutor financiar pentru operatorii culturali independenţi din zona artelor, spectacolului. E o promisiune. Vom continua sau vom aloca banii pe care administraţia precedentă i-a promis pentru galeriile de artă şi azi la ora 15.00, la sediul Guvernului, voi participa la lansarea unui program naţional schemă de ajutor pentru sectorul cultural. E un ajutor financiar consistent pentru sectorul cultural, la nivel naţional, pentru 2021 şi 2022”, a mai spus Nicuşor Dan.

ŞTIREA INIŢIALĂ Principalele declaraţii ale lui Nicuşor Dan:

„Suntem la 20 de zile de la preluarea mandatului şi am considerat potrivit să vă spun eu ce e mai important din ce s-a întâmplat în PMB. Am zis la preluarea mandatuui că există 3 priorităţi – criza coronavirus, situaţia financiară şi situaţia privind termoficarea.

Am detaşat 200 de persoane de la administraţia spitalelor către DSP, am organizat la Arena Naţională 270 de posturi, plus studenţi de la Facultatea de Medicină Carol Davila. A contribuit foarte mult STS şi Instituţia Prefectului. În momentul acesta nu mai există întâarzieri în ceea ce priveşte anchetele epidemiologice. Nu mai există probleme la Ambulanţa Ilfov. Au fost detaşate persoane la DSP Ilfov, care aveau probleme pe anchetele epidemiologice. Am semnat acorduri cu hoteluri pentru locuri de carantinare. O problemă ar fi paturile ATI.

La STB am făcut un chestionar printre şoferi şi vatmani şi am tras două concluzii. Am identificat liniile pe care există aglomerări la orele de vârf şi intervalele orare la care pasagerii nu poartă mască şi vom acţiona pe acele zone.

În ceea ce priveşte termia, vă aduc aminte de ce am spus în campanie – o să avem o iarnă dificilă. Ce putem face e să intervenim în cel mai scurt timp posibil la sutele de avarii care se vor întâmpla. Şi doi vom informa cetăţenii privind ce se întâmplă. O să vă arăt call center-ul infiinţat în interiorul primăriei. Tot pe termie am semnat acel contract de finanţare de 300 mlioane euro şi avem promisiunea e la Guvern de încă 200 milioane euro pentru a începe lucrări de schimbare a reţelei principale de transport, din primăvară.

În ceea ce priveşte partea financiară, am găsit în conturi 4 milioane lei,, 80 milioane poprire pe conturi şi nu a fost evident să plătim în jur de 10 noiembrie să plătim salariile, dar le-am plătit pentru primărie şi administraţiile din subordine. Datoriile primărie şi a instituţiilor din subordine sunt 3 miliarde de lei, datorii curente. De aici vin probleme – e o uriaşă problemă să vedem ce plătim mai întâi, a doua problemă e că nu există încredere din partea sistemului financiar pentru a cofinanţa lucrările pe care vrem să le începe de la anul. Soluţia de principiu agreată cu ministrul Finanţelor e să facem curăţenie în finanţele municipalităţii, adică să avem un buget realist pe anul 2021, să recunoaştem datoriile companiilor din subordine, în special Termoenergetica şi STB.

Am pomenit deja contractul pentru cele 300 milioane euro pentru termie. Am mai avut o discuţie cu ministrul Mediului pentru 23 milioane lei pentru staţii de încărcare electrice în Bucureşti şi o să vedem la Ministerul Fondurilor Europene nişte contracte de finanţare pe care o să le semnăm pentru sănătate în Bucureşti, zilele următoare”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.