Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că măsura relocării urşilor nu a dat niciun fel de rezultat şi a precizat că un urs problemă rămâne urs problemă, indiferent de zona în care se află.
Mircea Fechet s-a referit, sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima Tv, la procedura de relocare a urşilor.
”S-au consumat sume imense de bani cu nişte proceduri administrative şi tehnice foarte greoaie. Să muţi un urs dintr-un fond cinegetic într-altul, dintr-o localitate într-alta sau dintr-un judeţ într-altul, pe lângă faptul că nu faci altceva decât să muţi problema de la tine din ogradă în ograda altcuiva, costă foarte mult”, a afirmat ministrul Mediului.
El a explicat apoi cum funcţionează această procedură.
”Procedura este că mai întâi ursul se prinde într-o cuşcă, el este ademenit, este prins într-o cuşcă, pentru că nimeni nu riscă să tranchilizeze un urs liber. Există riscul ca acel tranchilizant să nu-şi facă efectul, să fie insuficient dozat şi atunci ursul respectiv să devină agresiv şi să omoare oamenii din jurul lui. Nimeni nu riscă să-l tranchilizeze în libertate. Durează o veşnicie să-l prinzi în cuşcă pentru că urşii sunt nişte animale foarte inteligente. Simt imediat primejdia unei capcane. E prins în cuşcă, e tranchilizat în cuşcă, este ulterior transportat zeci sau poate sute de kilometri, după care este eliberat într-un alt habitat, sperând cel mai probabil, că dacă a făcut probleme pe cealaltă parte a muntelui, în partea în care a ajuns după transfer, după relocare se va potoli”, a menţionat ministrul Mediului.
Întrebat dacă au fost cazuri concrete de relocare dintr-un judeţ într-altul, Mircea Fechet a răspuns: ”Nu doar că au fost cazuri concrete, dar din fondul cinegetic unde s-a petrecut tragedia de la Buşteni au fost relocaţi în ultimii ani peste 100 de urşi. Din ceea mi-a comunicat administratorul fondului cinegetic. Oriunde. Pentru că procedura e să cauţi mai întâi un alt fond cinegetic disponibil, care spune că i-ar mai încăpea încă un urs acolo, ceea ce e o provocare, însă putem spune astăzi că am pierdut timpul, am risipit resursele, pentru că măsura relocării nu a dat niciun fel de rezultat. Un urs problemă rămâne un urs problemă. Ursul e mai puţin interesat dacă e în judeţul Argeş sau în judeţul Harghita sau Covasna sau Neamţ”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.