Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că din cei 22.000 de deţinuţi din penitenciarele din ţară, aproape 15.000 sunt apţi de muncă şi vor putea lucra, dacă ăşi vor da acordul în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Am făcut o statistică pe care am prezentat-o şi în Guvern: avem aproape 22.000 de deţinuţi în penitenciar. Din 22.000i, 14.900 şi ceva sunt apţi de muncă. Pe care vom încerca să-i scoatem la muncă, respectând legea”, a declarat Tudorel Toader, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El spune că deţinuţii vor putea lucra dacă sunt sănătoşi şi dacă îşi vor da acordul.

“Ce înseamnă condiţiile legii? Să fie sănătos, asta-i premiza şi să-şi dea acordul. Dacă-şi dă acordul, e bine, dacă nu şi-l dă, e voinţa lui. De ce şi-ar da acordul? Pentru că, probabil, decât să stea într-o celulă mai degrabă să se ducă la cules de roşii sau nu ştiu ce. De ce? Pentru că stă în aer liber, pentru că muncind i se reduce din pedeapsă şi pentru că muncind e plătit şi ia 40 la sută. Noi nu le încălcăm voinţa, dar le oferim posibilitatea de a executa parte din pedeapsă muncind”, a precizat ministrul Justiţiei.

El a mai spus că, la Penitenciarul Poarta Albă, gradul de supraaglomerare era de 182 la sută şi că a solicitat să fie luate măsuri de redistribuire a deţinuţilor.

“Când am venit rândul trecut, am constatat realitatea şi o ştiam la modul general. Am vorbit cu directorul penitenciarului şi am vorbit şi cu directorul ANP să asigure un echilibru al gradului de supraaglomerare. Aici, la Poarta Albă, erau cei mai mulţi faţă de norma europeană, gradul de supraaglomerare era de 182 la sută. Adică, în loc de un deţinut stăteau aproape doi. Am vorbit cu directorul ANP şi cu cel de la Poarta Albă ca să ia măsuri de redistribuire a deţinuţilor, în limita legii şi respectând regimul de executare a pedepsei, deschis, semideschis, respectând şi cerinţa CEDO de a nu-i duce la capătul ţării, de a fi cât mai aproape de familie, în vederea reinserţiei profesionale”, a mai spus ministrul.

El a precizat că Ministerul Justiţiei elaborează un proiect de lege pentru ca deţinuţii să nu-şi mai ispăşeasca pedeapsa în penitenciar, sau măcar o parte din ea. 

“Din momentul acela vă asigur că de la Poarta Albă unii deţinuţi au fost transferaţi. Apoi a venit legea cu recursul compensatoriu, iar noi acum, la nivelul ministerului Justiţiei, elaborăm un proiect de lege ca să nu-i mai ţii pe deţinuţi neapărat în penitenciare, ci să le facilităm executarea pedepsei prin supraveghere electronică, brăţara electronică. Prin urmare avem aproape finalizat proiectul de lege şi propunem ca, poate pedeapsa integrală dacă e o pedeapsă mică, sau o fracţie, partea finală a pedepsei, să o execute supravegheat cu acea brăţară electronică, ce poată fi pusă la mână sau la picior”, a mai spus Toader. 

Întrebat când această iniţiativă legislată va ajunge pe masa Guvernului, Tudorel Toader a spus: “Este prinsă în programul de guvernare pentru semestrul doi al acestui an şi va fi pentru semestrul doi. Când intram spre iunie, iulie noi noi îi dăm drumul, ca să aibă timp, dacă punem procedură de urgenţă, spre exemplu, să treacă spre adoptare”.

Tudorel Toader se află marţi la Constanţa, având întâlniri cu prefectul judeţului, cu conducerea Curţii de Apel Constanţa, urmând să facă o vizită şi la Penitenciarul Poarta Albă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.