Ministerul Turismului a ridicat în acest an 88 de licenţe în urma controalelor efectuate în cazul agenţiilor de turism, ca urmare a neregulilor descoperite, a anunţat miercuri ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
”În prezent, funcţionează circa 2.000 de agenţii de turism la nivelul întregii ţări”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.
În plus, alte 100 de agenţii au fost radiate anul acesta la cererea operatorului economic, potrivit datelor actualizate de pe site-ul Ministerului Turismului.
De asemenea, ministrul Turismului a mai spus că va fi modificat cadrul legal, astfel încât agenţiile de turism nu vor mai avea voie să vândă vacanţe cu plecare în maximum un an de la momentul achiziţiei pachetului turistic.
”Sunt agenţii de turism care vând, de exemplu, acum în octombrie vacanţe pentru decembrie 2018, deşi companiile aviatice nici nu au stabilit programul de zbor pentru acea perioadă”, a spus ministrul.
De altfel, acesta a afirmat că numai 16 angajaţi ai ministerului se ocupă de controale la nivelul ţării, dar urmează ca acest segment să revină în atribuţiile a 32 de angajaţi.
În ceea ce priveşte agenţia Omnia Turism, Ministerul Turismului a început un control la această agenţie pe 6 septembrie 2017, iar proprietarul agenţiei a fost invitat, la data de 8 septembrie, să se prezinte personal la Ministerul Turismului, cu o serie de documente.
”Nu s-a prezentat nimeni din partea agenţiei Omnia Turism, drept pentru care un alt control s-a efectuat la sediul agenţiei, la data de 5 octombrie, când s-a aplicat şi o sancţiune de 2.000 de lei. Proprietarului companiei i s-a lansat o nouă invitaţie de a se prezenta la sediul Ministerului Turismului, cu documentele companiei, pe data de 17 octombrie 2017, la ora 11.00 (data de astăzi)”, arată ministerul.
Consecinţele neprezentării ar fi constat într-o nouă amendă şi ridicarea licenţei, în termenul prevăzut de lege.
Patronul Omnia Turism, George Negru, s-a sinucis luni. Acesta locuia singur şi nu avea copii.
Dobre precizează că situaţia Omnia Turism este cea mai mare pagubă în turism de după Revoluţie, iar ANAF va face în perioda următoare un control la agenţia de turism.
În acest moment s-a calculat o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasaţi deja de agenţie din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro.
În urma falimentelor mai multor agenţii de turism, înregistrate în ultimii doi ani, Ministerul Turismului a promovat, în luna august, un proiect de Ordonanţă de Guvern, adoptată în data de 30 august, prin care s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, în sensul obligării agenţiilor care comercializează pachete turistice de a asigura întreg volumul de vânzări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...