Ministerul Educaţiei lansează apelul de candidaturi în vederea ocupării poziţiilor de membru CNATDCU, mandatul 2024 - 2028. Apelul vizează selecţia membrilor care vor constitui viitoarea Comisie Naţională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), structură prevăzută în Legea învăţământului superior nr. 199/2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În mandatul 2024 - 2028, componenţa CNATDCU va cuprinde şi un reprezentant cu drept de vot al studenţilor, nominalizat de federaţiile naţionale studenţeşti, precum şi un reprezentant al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat cu cei mai mulţi membri, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Persoanele interesate sunt invitate să îşi depună candidatura atât pentru poziţia de membru al comitetului de selecţie al membrilor CNATDCU, cât şi pentru cea de membru în comisiile CNATDCU. Aplicaţiile individuale se depun pe platforma brainmap.ro:

- pentru calitatea de membru în comitetele de selecţie: în perioada 15.04.2024 (ora 08:00) - 28.04.2024 (ora 23:59).

- pentru calitatea de membru în comisiile CNATDCU: în perioada 15.04.2024 (ora 08:00) - 15.05.2024 (ora 23:59).

Ministerul mai invită instituţiile de învăţământ superior, Academia Română şi organizaţiile/organismele reprezentative pentru învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică să sprijine demersul promovând acest apel în cadrul comunităţilor academice, precum şi recomandând persoane pentru a deveni membri în comitetele de selecţie/comisiile de specialitate ale CNATDCU.

Principiile care stau la baza selecţiei membrilor CNATDCU sunt: transparenţa, evitarea incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic, asigurarea reprezentativităţii profesionale şi instituţionale.

Profilul membrilor CNATDCU trebuie să răspundă următoarelor cerinţe minimale:

- experienţă proprie de cercetare ştiinţifică, recunoscută la nivel naţional/internaţional, dovedită şi validată prin realizări specifice şi prin îndeplinirea

- standardelor minimale naţionale pentru abilitarea în domeniu;

- capacitate de analiză obiectivă;

- integritate profesională;

- să nu fie demnitari sau membri ai structurilor de conducere ale partidelor politice (pentru mandatul 2024-2028, acest aspect este luat în calcul la toate nivelurile structurilor anterior menţionate).

Ulterior datei de 28 aprilie a.c., Ministerul Educaţiei va publica lista celor înscrişi pentru comitetele de selecţie.

După finalizarea dezbaterii publice, Ministerul Educaţiei emite ordinul de ministru cu componenţa comisiilor de selecţie (pentru fiecare comisie de specialitate a CNATDCU se constituie un comitet de selecţie din 3-5 persoane, inclusiv cu afilieri instituţionale în afara României).

Aceste comitete de selecţie vor analiza candidaturile persoanelor înscrise în cadrul acestui apel, în platforma www.brainmap.ro, şi vor recomanda Ministerului Educaţiei din rândul acestora noi membri ai comisiilor CNATDCU, mai spune sursa citată.

Lista finală a membrilor CNATDCU va fi aprobată prin ordin de ministru.

Persoanele înscrise în platformă şi care nu au fost desemnate ca membri în comisii vor putea face parte din registrul de experţi, o structură-suport care va fi înfiinţată pentru a sprijini activitatea comisiei, conform legii.

Printre atribuţiile principale ale CNATDCU, în conformitate cu Legea învăţământului superior nr. 199/2023 se numără:

- propunerea unor standarde minimale naţionale pentru conferirea titlurilor didactice de conferenţiar şi profesor, a atestatului de abilitare şi a diplomei de doctor;

- analizarea procedurilor de acordare a atestatului de abilitare şi a diplomei de doctor;

- verificarea respectării standardelor minimale şi a procedurilor administrative în cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, precum şi a acordării atestatului de abilitare;

- pronunţarea asupra contestaţiilor formulate împotriva hotărârilor comisiilor de etică universitară;

- înaintarea unor propuneri către ministrul educaţiei privind aplicarea sancţiunilor pentru abaterile de la normele de etică şi deontologie universitară;

- elaborarea unui raport anual înaintat Ministerului Educaţiei privind activitatea desfăşurată şi propunerile de măsuri de îmbunătăţire.

Orice persoană fizică sau juridică are dreptul să transmită eventuale obiecţii şi sesizări argumentate la adresa de e-mail: cnatdcu2024@edu.gov.ro.

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.