Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara atrage atenţia asupra factorilor de risc pe care îi poate avea orice persoană şi îndeamnă oamenii să completeze un chestionar informativ despre aceşti factori de risc în faţa virusului SARS CoV-2.
Musta atrage atenţia, într-un mesaj postat pe Facebook, asupra importanţei factorilor de risc.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Dacă nu-ţi faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ţi faci timp pentru boala ta! Pe tot parcursul acestei pandemii, cel mai rău au avut de suferit (forme grave sau chiar decese) cei care aveau aşa-numitele ”comorbidităţi”, adică boli cronice sau alte afecţiuni pe care unii nici măcar nu ştiau că le au, unii netratându-le deloc până acum, iar acest lucru i-a făcut mult mai vulnerabili şi în faţa viruslui SARS Cov-2. Virusul a aterizat practic pe un teren prielnic pentru el (un organism slăbit de diverse boli) şi a contribuit direct şi la amplificarea problemelor specifice fiecăreia dintre problemele de sănătate deja existente”, transmite medicul Virgil Musta.
Bolile cronice se tranformă în factori de risc, arată medicul.
"Toate aceste boli cronice, odată instalate, (împreună cu alte elemente biologice specifice ce nu pot fi influenţate, dar care au anumite caracteristici de care trebuie ţinut cont - vârstă, sex etc), se transformă pentru fiecare în factori de risc asupra sănătăţii, calităţii şi duratei vieţii noastre. Chiar dacă sunt medic şi sunt obişnuit să tratez oamenii, am promovat şi explicat dintotdeuna importanţa prevenţiei. Acum în pandemie, mai mult ca niciodată, s-a dovedit cât de important este să ne păstrăm un organism sănătos şi echilibrat, fie pentru a evita bolile cronice, fie prin controlul atent şi periodic al acestora”, scrie Musta.
Virgil Musta prezintă o platformă care conţine un chestionar al factorilor de risc, un instrument cu caracter informativ.
"Primul pas este înţelegerea factorilor personali de risc, iar apoi sunt câteva acţiuni specifice, de multe ori foarte simple, dar care vă pot feri de mari probleme în viitor. Medicul de familie este cel care vă evaluează, vă determină profilul de risc şi vă explică măsurile ce pot fi luate, de fiecare în parte. De asemenea, un instrument cu caracter informativ, ce poate fi folosit pentru trecerea în revistă a riscurilor personale şi a unor recomandări specifice, este şi CHESTIONARUL FACTORILOR DE RISC pe care îl găsiţi pe platorma citydoctors.ro şi care poate fi completat după înscrierea pe platformă, intrând aici", mai scrie Musta.
Medicul atrage atenţia că acest chestionar nu înlocuieşte consultul specialistului.
"Completarea acestui chestionar nu înlocuieşte consultul şi evaluarea făcute de medicul de familie şi de către medicul specialist, recomandările lor sunt cele de care trebuie ţinut cont înainte de a întreprinde orice acţiuni. PAŞII MICI ne pot scăpa de PROBLEME MARI! Multă sănătate vă doresc!”, scrie Virgil Musta.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.