Doctorul Felix Negoiţescu, managerul interimar al Spitalului de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că secţia de cardiologie vasculară de ultimă generaţie a unităţii, care până în prezent a fost folosită numai în cadrul unor colaborări cu medici din străinătate, ar putea fi folosită începând din luna ianuarie şi fără acest ajutor. Doctorul a spus că principala problemă a spitalului este lipsa de personal, pe care speră să o rezolve în contextul creşterii salariilor.
Medicii de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” lucrează în prezent în această secţie alături de specialişti din Statele Unite ale Americii, în cadrul unei misiuni care se desfăşoară din 28 octombrie şi până pe 8 noiembrie, în cadrul Global Granturilor finanţate de către Fundaţia Rotary International,.
Felix Negoiţescu a precizat că secţia de chirurgie cardivasculară a funcţionat până în prezent doar în cadrul misiunilor Rotary, din cauza lipsei unui chirurg cardiovascular angajat şi că speră ca din ianuarie să se facă intervenţii şi fără contribuţia medicilor străini. El a menţionat că secţia va funcţiona în totalitate din anul 2019.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Noi sperăm ca de la anul, dar secţia va merge full din 2019. Problema este cu personalul, în sensul că salarizarea, deşi a crescut, este totuşi salarizare de România şi chirurgii pediatri cardiologi, la o oră jumate distanţă cu avionul, sunt plătiţi mult mai bine. Dar prin această creştere a salariilor avem speranţa că nu vor rămâne aparate nefolosite, investiţie nefolosită. Nu mai departe de acum două luni a fost anunţat post de chirurg cardiolog. Nu s-a prezentat nimeni, nici la salariile mărite ale medicilor, dar din nou a fost scos postul, în curând se va publica. Deja avem un chirurg cardiovascular pemtru copii care şi-a anunţat intenţia de a se prezenta la concurs şi care lucrează în clipa de faţă cu echipa de la Rotary în calitate de voluntar”, a spus managerul.
Felix Negoiţescu a adăugat că a primit asigurări şi de la alte centre, precum Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, că vor ajuta spitalul cu medici, până când vor fi ocupate toate poziţiile de vârf.
”Intervenţia chirurgicală se face de cel puţin doi chirurgi. Am primit asigurări şi de la alte centre unde se desfăşoară activitatea – Cluj, Targu Mureş, că ne vor ajuta cu personal înalt calificat – medici, până când vom avea toate poziţiile de vârf ocupate. Sper că peste o lună o să avem chirurgul nostru cardiovascular, al doilea post îl voi scoate încontinuu la concurs. Avem anestezist specializat la Tel Aviv şi care participă acum cu echipa americană. Mai este nevoie de încă doi. Un post este în curs de publicare. În clipa în care se prezintă, misiunea Rotary este capabilă să îl trimită să facă supraspecializarea în Israel. Avem asistente destul de multe care deja au făcut stagii în Israel şi sunt bine pregătite. Echipa de asistenţi este destul de bine pregătită. În curând vor trimite din nou 5 asistente în Israel, la un nou stagiu de practică. Am primit asigurări atât de la Casa Naţională, cât şi de la Minister că va fi o finanţare mai bună către Spitalul «Grigore Alexandrescu», tocmai ca să susţinem această secţie”, a explicat el.
”Secţia de chirurgie cardivasculară a funcţionat numai când au venit misiunile Rotary, din lipsă de chirurg cardiovascular angajat. Sperăm că foarte curând, în ianuarie, că vom da drumul în aşa fel încât să se opereze şi între misiuni. Avem speranţe cu chirurgul care se va angaja şi ne bazăm şi pe promisiunile altor centre de unde vor veni chirurgi ca să ne ajute, pentru că chirurgia de unul singur este exclusă în această ramură”, a precizat managerul spitalului.
Medicii români de la acest spital au făcut recent primele intervenţii prin cateterism, alături de doctorii americani prezenţi în ţară. Intervenţiile au fost coordonate de către doctorul Pavel Platon şi doctorul Harm Velvis şi au beneficiat de acestea, până în prezent, 12 copii.
”Echipa ne-a ajutat în tratarea a 12 copii cu malformaţii cardiace, dar în primul rând ne-au transmis foarte multe lucruri care ne vor ajuta în a ne organiza mai bine în munca noastră pe mai departe. Noutatea acestei misiuni a fost începerea activităţii în laboratorul de cateterism cardiac, unde am avut inclusiv cateterisme cardiace, cu luări diagnostic, absolut necesar în stabilirea conduitei terapeutice, dar şi în rezolvarea printr-o tehnică mult mai simplă a unor malformaţi cardiace”, a spus doctorul cardiolog Cristina Olteanu, care a lucrat cu echipa din SUA.
Misiunea reuneşte medici şi personal medical de la International Children s Heart Foundation şi Albany Memorial Hospital, New York. Echipa americană este condusă de Rodrigo Soto – chirurg cardiolog pediatru, Harm Velvis – cardiolog pediatru şi Anica Crnkovic – anestezist pediatru. Aceştia participă la un program de instruire a personalului român din cadrul secţiei de chirurgie cardiacă pediatrică. Medicii români Adrian Bârsan – chirurg, Cristina Olteanu şi Ioana Bejan – cardiologi şi Cristina Marinescu – anestezist au colaborat cu echipa vizitatoare în stabilirea diagnosticelor, în intervenţiile chirurgicale şi prin cateterism, în terapia intensivă şi în stabilirea protocoalelor de lucru pe fiecare activitate din cadrul secţiei.
Doctorul Rodrigo Osoto a spus că secţia este dotată la standarde mondiale şi că din punctul său de vedere există un potenţial enorm pentru dezvoltarea acestui program în România. ”Credem că într-o perioada de timp niciun copil din România care va avea nevoie de o astfel de interventie nu va mai trebui sa plece din ţară”, a spus el.
Victor Martin, reprezentant Rotary, a spus că acest program, care funcţionează de peste 4 ani, are scopul de a forma echipe româneşti inegrale în cadrul acestei facilităţi de ultimă generaţie, pentru ca spitalul să ajungă să funcţioneze de sine stătător.
”Astfel de cazuri de malformaţii cardiace sunt în jur de 1.000 – 1.500 pe an. Capacitatea în momentul acesta în ţară pentru a rezolva astfel de cazuri se ridică undeva la 300, maxim 500 de cazuri, luând în calcul facilităţile care mai există la Târgu Mureş, Iaşi, Cluj şi într-un alt centru din Bucureşti. Foarte multe dintre cazuri pleacă în afară, în Europa, cu costuri enorme petru Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări” a spus Victor Martin, menţionând suma de 70.000 – 80.000 de euro, în timp ce intervenţiile ar putea fi efectuate în România pentru doar 10.000 de euro.
Managerul spitalului, Felix Negoiţescu, a menţionat că fondurile necesare secţiei de cardiologie vasculară provin şi din surse precum Academia Română. Însă, pentru a accesa programe de finanţare, secţia trebuie să fie recunoscută ca funcţională.
”Materialele de la angiograf sunt suportate de Academia Română. Există program de suportare a acestor cheltuieli pe secţia cardiovascular pe care vrem să le accesăm, programe de o finanţare generoasă. Dar în primul rând trebuie să dăm drumul la secţie, să fie văzută ca şi secţie funcţională de Casa Naţională. În acea clipă putem accesa aceste programe. Rotary ne va ajuta până când secţia va deveni funcţională, ca să o contractăm la Casă şi apoi să putem accesa fonduri de la Minister, de la Academie. Şi acum Academia face eforturi pentru a licita materiale extrem de scumpe, materiale care se folosesc la angiograf, într-un viitor destul de scurt să de putem folosi. Adică să începem să contribuim şi noi încet încet financiar, până când vom putea funcţiona pe propriile forţe”, a explicat medicul.
Felix Negoiţescu a mai spus că în acest moment spitalul este echilibrat financiar, neexistând probleme cu plata salariilor. Primăria Sectorului 1 acoperă plata utilităţilor acestui spital si a celorlalte 3 din sector, până la sfârşitul anului, potrivit lui Dan Tudorache.
”De la Ministerul Sănătăţii ni s-a promis ca se va schimba contractul cadru de anul viitor, în aşa fel încât dacă se vor mai produce astfel de depăşiri de servicii medicale să ni se poată rambursa aceşti bani. Acesta este un spital de urgenţă - noi nu putem spune ca ne-am atins plafonul, am închis şi plecăm. Noi nu putem refuza copii. Putem doar să îi programăm, aşa cum este şi la cardiologie, să aştepte o săptămână, două, trei, în funcţie de ce posibilităţi avem”, a mai spus managerul spitalului.
În perioada 23 – 25 octombrie, un specialist din Suedia din parte Fundaţiei Americane ”Gift of Life” va lucra împreună cu medicii români Cristina Oteanu şi Ioana Bejan. Aceştia vor face consultaţii şi programări pentru intervenţiile chirurgicale din următoarea misiune ce va avea loc în luna februarie 2018.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.