Peste 700 de persoane, dintre care 53 de copii care au avut nevoie de intervenţii din cauza condiţiilor meteorologice, au fost salvate în cursul zilei de vineri, în total, la nivel naţional, iar pe timpul nopţii au fost salvate 490 de persoane rămase blocate pe căile rutiere, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. În prezent, 128 de localităţi nu au curent electric, iar circulaţia pe A2 Bucureşti-Constanţa şi A4 Ovidiu-Agigea, este în continuare blocată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În judeţele afectate au fost realizate 1.169 de intervenţii medicale de către SMURD şi serviciile de ambulanţă, iar printre persoanele salvate se numără 31 de gravide şi trei persoane dializate.

În Constanţa, doi paramedici SMURD au intervenit cu un vehicul cu şenile pentru evacuarea şi transportul la spital a două femei însărcinate, însă, în drum spre a doua, vehiculul a rămas înzăpezit. Femeia a născut în vehiculul cu şenile, asistată de cei doi paramedici. Cele două femei însărcinate şi copilul nou-născut au ajuns în siguranţă la spital.

Tot în Constanţa, pompierii au asigurat un generator de curent electric de la un azil de bătrâni afectat de viscol şi la întoarcere au transportat la spital un copil de trei ani cu fractură, două persoane cu afecţiuni medicale, o gravidă şi o persoană cu fractură la membrul superior.

În cazul persoanelor fără adăpost, deşi s-a încercat transportarea lor la centre, două persoane au fost găsite în şoc hipotermic, iar una dintre ele nu a mai putut fi salvată, cealaltă fiind transportată la spital.

Pompierii de la ISU Galaţi au transportat la spital o persoană de 76 de ani cu afecţiuni medicale grave, iar în Călăraşi au fost salvate 59 de persoane blocate în două autocamioane, care au fost transportate ulterior la un cămin cultural.

În localitatea Dorobanţu, judeţul Tulcea, o gravidă a refuzat de trei ori echipajele care veniseră să o evacueze preventiv. Vineri, la primele semne ale naşterii, femeia a solicitat ajutorul medicilor. Un echipaj al ambulanţei şi două freze au reuşit să ajungă la gravidă, după mai multe încercări, şi să o transporte în siguranţă la spital.

Echipajele ambulanţei au intervenit în cazul a două persoane cu afecţiuni medicale grave, dar acestea erau decedate înainte de primirea apelului la 112. Ambulanţele au ajuns în 50 de minute, respectiv în 30 de minute de la apel.

Pe timpul nopţii au fost salvate 490 de persoane, dintre care 50 de copii, care erau blocate pe căile rutiere.

În cazul în care condiţiile meteorologice vor permite, sâmbătă vor fi reluate misiunile aero-medicale cu aeronavele Inspectoratului General de Aviaţie, inclusiv cele SMURD, transmite purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit acesteia, circulaţia rutieră este închisă în continuare pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa şi A4 Ovidiu - Agigea, precum şi pe drumurile naţionale şi judeţene de la nivelul judeţului Tulcea. De asemenea, circulaţia este închisă în totalitate pe tronsoane de drumuri naţionale din alte judeţe pentru a preveni situaţiile în care oamenii să rămână blocaţi.

La frontieră, în partea de sud, traficul nu s-a putut desfăşura în cursul zilei de vineri, toate drumurile din partea de nord a Bulgariei fiind închise. Sâmbătă au fost redeschise punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu şi Calafat.

Conducerea Poliţiei de Frontieră a suplimentat personalul şi a mărit numărul arterelor de control, pentru a reduce timpul de aşteptare.

De asemnea, în prezent nu sunt localităţi izolate.

"La această oră, se acţionează pentru transportul în siguranţă a celor aproximativ 130 de persoane care în cursul zilei de ieri au fost adăpostite, de regulă în benzinării, după ce din cauza viscolului pe autostrada A2 nu s-a mai putut circula. Se va crea un convoi cu antemergător format din utilaje de deszăpezire astfel ca persoanele preluate să fie conduse până la km 63, în zona Lehliu Gară, de unde îşi pot continua deplasarea fără probleme”, a declarat Monica Dajbog.

Ea a mai spus că 128 de localităţi din ţară nu au energie electrică în acest moment, fiind afectaţi aproximativ 49.000 de consumatori, dar că se acţionează pentru remedierea situaţiei.

În prezent, în teren acţionează peste 7.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne cu 4.000 de mijloace tehnice. În caz de necesitate, aceste forţe pot fi suplimentate cu peste 8.800 de efective, susţine purtătorul de cuvânt al MAI.

De asemenea, a fost realizat un plan de acţiune şi pentru perioada următoare, când temperaturile se vor menţine scăzute.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, pentru perioada 7 - 9 ianuarie, o avertizare cod galben de vreme geroasă la nivelul întregii ţări, cu maxime între -16 şi -10 grade Celsius, şi minime cuprinse între -25 şi -15 grade.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.