Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că reprezentanţii Ambasadei de la Copenhaga i-au vizitat pe părinţii bebeluşului internat în Danemarca şi i-au informat despre starea de sănătate a copilului. Totodată, bebeluşului i s-a emis certificat de naştere românesc, iar reprezentanţii ambasadei fac demersuri pentru a-l putea vizita în spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ca urmare a demersurilor întreprinse pe lângă autorităţile daneze, în regim de urgenţă, de către Ambasada României la Copenhaga, reprezentanţii ambasadei i-au vizitat în data de 6 februarie 2022 pe părinţii minorului, în centrele de detenţie în care aceştia se află în prezent. În dialogul cu cei doi cetăţeni români, reprezentanţii misiunii diplomatice s-au asigurat că aceştia îşi cunosc drepturile şi le-au furnizat material informativ cuprinzând cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reţinute/arestate preventiv în Danemarca. Totodată, le-a fost evidenţiat cetăţenilor români că au dreptul de a contacta Ambasada României la Copenhaga, la cerere. Cetăţenii români au afirmat că le sunt respectate drepturile în centrele de detenţie, că au avut întâlniri cu avocaţii acestora şi că beneficiază de sprijinul lor", a transmis, luni seară, MAE.

Totodată, diplomaţii români i-au informat pe părinţii minorului cu privire la starea de sănătate a acestuia şi le-au confirmat faptul că sunt în dialog permanent cu membrii familiei extinse. Ei au subliniat, de asemenea, că autorităţile române competente acordă o atenţie deosebită cazului, fiind sesizate şi implicate şi instituţiile statului român cu atribuţii în materie de asistenţă şi protecţie a minorilor. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"În contextul vizitelor, reprezentanţii ambasadei au iniţiat demersurile legale necesare pentru înscrierea certificatului de naştere danez al minorului în registrele de stare civilă române, demers finalizat prin emiterea, la data de 6 februarie 2022, a certificatului de naştere românesc", au anunţat reprezentanţii ministerului.

MAE a precizat că, potrivit normelor legale ale statului de reşedinţă, autorităţile locale competente au demarat o anchetă socială, instituind, în 31 ianuarie 2022, măsura de plasament temporar asupra minorului.

"În context, reprezentanţii ambasadei au stabilit contactul cu un reprezentant al municipalităţii daneze, autoritate responsabilă de acordarea de sprijin special copiilor şi familiilor acestora, conform prevederilor legislaţiei daneze, şi au solicitat sprijinul autorităţilor daneze în vederea obţinerii acordului privind vizitarea minorului la spital. MAE, prin Ambasada României la Copenhaga, continuă dialogul cu autorităţile daneze, cu părinţii minorului şi cu avocaţii desemnaţi ai acestora şi acordă protecţia şi asistenţa consulară cetăţenilor români conform competenţelor, cu respectarea normelor legale", a arătat sursa citată.

Doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Medicii au stabilit că bebeluşul are hemoragie craniană şi suspectează „sindromul bebeluşului scuturat”. 
 
Părinţii sunt în centre de detenţie diferite şi nu au dreptul să vadă copilul care este supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate. Ministerul de Externe a fost sesizat de acest caz, iar Ambasada României a făcut numeroase demersuri.
 
Ambasada României la Copenhaga a obţinut permisiunea de a o vizita, iniţial, în centrul de detenţie pe mama copilului, a anunţat, sâmbătă seară, Ministerul de Externe. În continuare s-au făcut demersuri pentru obţinerea acordului privind vizitarea tatălui, reţinut într-un alt centru din Danemarca. Autorităţile române sunt în contact direct cu spitalul unde este tratat copilul.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse Gabriela Firea a anunţat că a transmis o scrisoare oficială către Ministerul Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicită o soluţie de comun acord pentru aducerea în ţară a copilului familiei Rotundu.

"Am transmis în această dimineaţă o scrisoare oficială din partea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse către Ministerul Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicităm o soluţie de comun acord pentru aducerea în ţară a copilului familiei Rotundu, evident când starea de sănătate îi va permite acest lucru. În documentul adresat doamnei ministru Astrid Krag, am reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluţie pentru orice copil aflat într-o situaţie dificilă nu este statul, ci familia extinsă. Acest principiu este cuprins şi în Convenţia ONU privind drepturile copilului, iar legislaţia naţională este adaptată în acest sens”, a scris Gabriela Firea, luni pe Facebook. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.