Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri actul normativ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, informează Administraţia Prezidenţială. „Legea impacteaza circa 830 de mii de fermieri care vor fi scutiţi de la depunerea documentelor pe care trebuiau să le obţină anual de la primării, Registrul Comerţului şi alte instituţii, pentru realizarea plăţilor directe. Astfel, APIA va culege toate informaţiile din bazele de date interconectate”, a transmis iniţiatorul legii deputatul Daniel Constantin, într-un comunicat de presă.
Legea promulgată de şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.3/2015, în scopul simplificării modului de accesare a schemelor de plăţi directe pentru fermieri, prin reducerea unor documente care dovedesc 3 respectarea anumitor criterii de eligibilitate/condiţii specifice unor măsuri delegate de dezvoltare rurală pe care fermierii trebuie să le anexeze la cererea unică de plată şi care sunt emise de instituţii/organisme responsabile. Potrivit propunerii, aceste documente vor fi solicitate instituţiilor/organismelor responsabile sau preluate direct de către APIA din sistemele informatice ale acestora, acolo unde sunt disponibile.
„Pentru a beneficia de plăţile directe, fermierii trebuie să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se află la dispoziţia lor, cu excepţia adeverinţelor conform înscrisurilor din registrul agricol sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, dacă este cazul. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii”, arată actul normativ.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Totodată, fermierii persoane fizice vor depune o declaraţie pe proprie răspundere că îşi lucrează terenul agricol şi că deţin documente doveditoare. „Primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate să elibereze adeverinţele conform înscrisurilor din registrul agricol la solicitarea APIA, cu consimţământul scris prealabil al fermierului”, conform legii promulgate.
De asemenea, „documentele ce dovedesc respectarea anumitor criterii de eligibilitate/condiţii specifice măsurilor delegate sunt furnizate, la solicitarea APIA, de către instituţiile/organismele responsabile cu emiterea/atestarea acestora”.
„Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, fermierii nu vor mai fi puşi pe drumuri. Ştiu că, pentru mulţi, era un adevărat stres să solicite acte din diverse locuri pentru a completa dosarul. De acum, lucrurile se vor desfăşura ca în orice ţară civilizată, unde instituţiile comunică între ele pentru a rezolva problemele cetăţenilor. De asemenea, nu mai sunt la mâna primarilor care folosesc eliberarea acestor documente ca şantaj electoral”, a explicat Daniel Constantin, vicepreşedinte al PNL.
Datorită noii legi, fermierii vor depune la APIA numai cererea de plată şi, dacă este cazul, documente care nu sunt emise de terţi, mai arată comunicatul de presă.
Documentele emise de terţi, cum ar fi extrasul din Registrul Agricol, extrasul din Registrul Naţional al Exploataţiilor, extrasul din Registrul de Rasă sau extrasul ONRC, nu vor mai fi solicitate fermierilor.
„Fermierii – mai ales cei cu ferme mici sau medii, precum şi cei cu exploataţii agricole mixte - se vor putea concentra acum doar asupra producţiei agricole. În plus, este eliminat riscul depunerii unor documente neconforme, iar verificările efectuate de APIA vor fi mai exacte, eliminând mare parte din riscul corecţiilor financiare”, completează Constantin.
Senatul a adoptat pe 21 octombrie 2019 proiectul de lege, ca prim for sesizat, iar pe 17 noiembrie a trecut de votul decizional al Camerei Deputaţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.