Consiliul a numit luni procurorii europeni ai Parchetului European (EPPO), potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Procurorii vor supraveghea investigaţiile şi urmăririle penale şi vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi. România va fi reprezentată de către Cătălin-Laurenţiu Borcoman, fost şef al DIICOT Braşov. Acesta a declarat că numirea este o reuşită importantă a cerierei sale.
UPDATE: Cătălin Borcoman a declarat pentru G4Media că numirea în funcţia de procuror european este o realizare importantă pentru cariera sa.
”Consider ca este o realizare importantă pentru cariera mea şi sunt onorat să fiu primul reprezentant al României în această nouă instituţie a Uniunii Europene. Sunt nerăbdător să încep această provocare pentru a oferi experienţa mea profesională la organizarea şi consolidarea EPPO, o instituţie ce va fi eficientă şi independentă, astfel încât să căştige încrederea tuturor cetăţenilor Uniunii în ceea ce priveşte protejarea drepturilor şi intereselor lor legitime şi în ceea ce priveşte aplicarea imparţială a legii”, a declarat Borcoman pentru G4Media.
Procurorul Cătălin Borcoman a instrumentat dosarul referitor la fuga din România a lui Omar Hayssam şi a coordonat investigaţia legată de furtul a 15 arme de la UM Ciorogârla.
De asemenea, Borcoman a lucrat la dosarul în care ese vizat fostul şef al DIPI din MAI Gelu Oltean.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Lista completă a celor 22 de procurori europeni ai EPPO este următoarea:
„Frédéric Baab
Cătălin-Laurenţiu Borcoman
Jaka Brezigar
Danilo Ceccarelli
Gatis Doniks
Yvonne Farrugia
Teodora Georgieva
Daniëlle Goudriaan
Petr Klement
Tomas Krušna
Tamara Laptoš
Katerina Loizou
Ingrid Maschl-Clausen
José Eduardo Moreira Alves d'Oliveira Guerra
Juraj Novocký
Andrés Ritter
Maria Concepción Sabadell Carnicero
Gabriel Seixas
Kristel Siitam-Nyiri
Harri Tiesmaa
Yves Van Den Berge
Dimitrios Zimianitis”, conform unui comunicat de presă al Consiliului remis luni News.ro.
Procurorii europeni sunt numiţi pentru un mandat de şase ani, care nu poate fi reînnoit. La sfârşitul perioadei de şase ani, Consiliul poate decide să prelungească mandatul cu maximum trei ani.
Normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la înfiinţarea EPPO prevăd că procurorii europeni din o treime din statele membre, selectaţi prin tragere la sorţi, vor deţine un mandat de trei ani, care nu poate fi reînnoit. Este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia.
Fiecare stat membru şi-a desemnat candidaţii pentru funcţia de procuror european. Aceşti candidaţi trebuie să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, care prezintă toate garanţiile de independenţă şi care deţin calificările necesare pentru numirea, în statele lor membre respective, în funcţii înalte din cadrul parchetelor şi al magistraturilor.
Sursa citată mai spune că „ei trebuie să aibă o experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Juriul de selecţie a întocmit apoi avizele motivate şi clasamentul pentru fiecare dintre candidaţii desemnaţi care a îndeplinit condiţiile”.
După primirea avizelor motivate, Consiliul a selectat, pentru fiecare stat membru participant, unul dintre candidaţi şi l-a numit în funcţia de procuror european, conchide sursa menţionată.
Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupţie, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.
În 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost numită de către Consiliu şi Parlamentul European prima procuroare-şefă europeană.
În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).
Se preconizează că EPPO îşi va începe activitatea la sfârşitul anului 2020 şi va avea sediul la Luxemburg.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.