Peste 3.700 de situaţii de urgenţă au avut de gestionat, în primele două zile ale noului an, pompierii din întreaga ţară, cele mai multe intervenţii vizând acordarea asistenţei medicale. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), peste 3.200 de persoane au beneficiat de sprijinul echipajelor SMURD în aceste zile. Pompierii subliniază scăderea numărului de incendii, cu o zecime mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Cu toate acestea, numărul incendiilor rămâne semnificativ”, avertizează pompierii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primele două zile ale anului au adus un volum ridicat de muncă pentru pompierii din întreaga ţară, astfel că  3.708 situaţii de urgenţă au fost gestionate în acest interval de timp. Cele mai multe intervenţii au vizat acordarea asistenţei medicale de urgenţă, peste 3200 de persoane beneficiind de sprijinul echipajelor SMURD, infomrează IGSU.

În această perioadă, salvatorii au fost solicitaţi în patru misiuni pentru descarcerare victimelor accidentelor rutiere şi au desfăşurat 343 de intervenţii  pentru protejarea comunităţilor.

„Un aspect pozitiv este scăderea numărului de incendii, cu 233 de intervenţii pentru stingerea acestora, reprezentând o reducere de aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, numărul incendiilor rămâne semnificativ, iar cetăţenii trebuie să acorde o atenţie deosebită măsurilor de siguranţă în sezonul rece, pentru a evita astfel de evenimente”, arată IGSU.

Potrivit sursei citate, o situaţie deosebită, care ar fi putut avea consecinţe tragice, este legată de utilizarea materialelor pirotehnice. Astfel, între 31 decembrie 2024, ora 07:00, şi 1 ianuarie 2025, ora 07:00, au fost înregistrate 22 de incidente în urma utilizării acestora în şapte judeţe (Argeş, Cluj, Covasna, Iaşi, Sălaj, Timiş, Vrancea) şi în Municipiul Bucureşti. Aceste incidente au fost soldate cu rănirea a 22 de persoane, dintre care 11 minori, care au necesitat îngrijiri medicale şi au fost transportate la spital.

În contextul weekendului prelungit prilejuit de Bobotează şi sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, pompierii rămân vigilenţi şi pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor neprevăzute.

Pentru a asigura protecţia celor care participă la slujbele religioase organizate în această perioadă,IGSU a dispus unităţilor subordonate mobilizarea de resurse şi tehnică de intervenţie în proximitatea locaţiilor unde se estimează prezenţa unui număr mare de credincioşi.

„Pentru a reduce riscul de incendii în locuinţe, îndemnăm cetăţenii să manifeste o atenţie sporită în această perioadă. Sobele şi aparatele de încălzire trebuie utilizate corect, respectând normele de siguranţă, iar suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin conectarea simultană a mai multor dispozitive trebuie evitată. De asemenea, nu lăsaţi focul să ardă nesupravegheat în sobă pe timpul nopţii, evitaţi aprinderea focului cu lichide inflamabile şi nu folosiţi mijloace de încălzire defecte sau improvizate. Pentru siguranţa tuturor, pompierii recomandă cetăţenilor să apeleze la 112 doar în situaţii de urgenţă şi să respecte măsurile de prevenire a incendiilor. Aceste măsuri simple pot salva vieţi şi bunuri”, mai menţionează IGSU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.