Rusia revendică luni cucerirea oraşului minier Kurahove, în estul Ucrainei, după o bătălie de aproape trei luni, şi apreciază că această cucerire îi va permite să obţină controlul întregii regiuni Doneţk ”într-un ritm accelerat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest anunţ intervine în contextul în care forţe ucrainene, care dau înapoi de luni de zile pe frontul de est, au lansat o nouă ofensivă în regiunea rusă de frontieră Kursk, în care sunt desfăşurate pe câteva sute de kilometri pătraţi din august.

Fiecare tabără încearcă să-şi consolideze poziţiile, în contextul unor zvonuri, de mai multe săptămâni, cu privire la condiţiile unor viitoare negocieri de pace, din cauza întoarcerii la Casa Albă, la 20 ianuarie, a lui Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid conflictului.

Statele Unite sunt principalul furnizor de ajutor al Kievului, iar Moscova consideră Washingtonul inamicul său existenţial.

Pe frontul de est, după luni de înaintare lentă şi constantă, trupele ruseşti ”au eliberat în întregime oraşul Kurahove, cea mai mare aglomeraţie în sud-vestul Donbasului”, o vastă zonă industrială, a anunţat luni Ministerul rus al Apărării.

Kurahove, care avea aproximativ 22.000 de locuitori înainte de conflict, era o poziţie defensivă de prim-plan a militarilor ucraineni în acest sector şi se află în apropierea unui zăcământ important de litiu, un mineral rar.

Acest oraş se află în apropierea unui rezervor de apă şi în ea se află o centrală electrică pe cărbune care a fost avariată în lupte.

Kurahove se află la aproximativ 30 de kilometri sud de Pokrovsk, un nod logistic esenţial pentru militarii ucraineni, ameninţat de militari ruşi, prezenţi la la mai puţin de şase kiolometri de acesta.

RITM ACCELERAT

Pierderea acestui oraş nu a fost confirmată imediat de către armata ucraineană, care s-a limitat luni să anunţe operaţiuni ”de asalt în zona urbană a Kurahove”.

Statul major ucrainean anunţă pe Facebook că a ”respins 27 de atacuri” în acest sector şi că s-au luat măsuri în vederea ”identificării şi distrugerii grupurilor de asalt inamice”.

Harta confruntărilor armate întocmită de cătytre blogul militar DeepState, apropiat armatei ucrainene, arată că întregul oraş se află sub control rusesc.

Ministerul rus al Apărării estimează că această cucerire va permite cucerirea restului regiunii Doneţk ”într-un ritm accelerat”.

El revendică totodată cucerirea cătunului Dacenske, situat imediat la sud de Pokrovsk.

Potrivit armatei ruse, forţe ucrainene au transformat Kurahove într-o ”zonă fortificată cu o reţea deavoltată de poziţii de tir şi comunicaţii subterane”.

Rusia şi-a accelerat înaintarea în estul Ucrainei şi a realizat în 2024 cele mai semnificative cuceriri de la primele săptămâni ale invaziei. Însă nu a reuşit să realizeze o străpungere de anvergură şi bruscă şi a suferit, potrivit Kievului, pierderi abisale.

ATAC LA KURSK

Armata rusă se află în dificultate în alte părţi.

În regiunea Kursk, după săptămâni de operaţiuni în vederea respingerii unităţilor ucrainene, armata rusă a anunţat că înfruntă un contraatac.

Ucrainenii ocupă în această regiune câteva sute de kilometri pătraţi din august, în pofida unor încercări de a-i disloca ale unor trupe ruseşti, susţinute în acest sector de către militari nord-coreeni, potrivit Kievului.

Militarii ruşi dau asigurări că au respins această nouă ofensivă în regiune, în timp ce Ucraina a rămas în mare parte tăcută cu privire la acest subiect.

Ucraina speră la decizii puternice ale lui Trump - care nu a făcut propuneri concrete -, însă se teme totodată de o scădere a susţinerii americane, după ce preşedintele ales american a criticat în numeroase rânduri miliardele de dolari furnizate Kievului.

Kremlinul a respins, la rândul său, ideea unui armistiţiu.

El cere ca Ucraina să depună armele, să cedeze cele patru regiuni parţial ocupate de către ruşi - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie -, în afară de Crimeea anexată în 2014, şi să renunţe să intre în NATO.

Kievul respinge aceste condiţii drept inacceptabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.