Artistul Grigore Leşe susţine că melodia ”Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia ”Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească. ”Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii - ”Noi suntem bulgari”, iar ungurii – ”Noi suntem unguri””, a spus Grigore Leşe la Prima TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Artistul Grigore Leşe a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă melodia ”Noi suntem români” este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: ”Noi suntem bulgari”, iar ungurii - ”Noi suntem unguri”. Sau ”Aşa-i românul”. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă ”Aşa-i românul” ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească. Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. ”Mă rog fierbinte”, spune textul, ”pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!”. Nu! ”Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pent tine scump pologul meu”, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe. 
 
Grigore Leşe a criticat şi falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională. ”Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: ”Ale cui sunt hainele?”. ”Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie”, a afirmat Grigore Leşe, în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.