Complexul Energetic Hunedoara (CEH), care este ”la un pas de faliment, înecat în datorii” nu mai poate fi eficientizat, iar banii pe care premierul Mihai Tudose a anunţat că intenţionează să-i investească în minerit ”ar putea fi folosiţi pentru diversificarea economică a Văii Jiului”, au transmis, vineri, reprezentanţii Greenpeace România. Aceştia susţin că Termocentrala de la Mintia ”funcţionează în afara legii, fără autorizaţie integrată de mediu, cu emisii şi de zece ori peste limită, la anumiţi parametri”.
Reprezentanţii Greenpeace România au transmis, vineri, un comunicat de presă, în care comentează anunţul premierului Mihai Tudose şi al liderului PSD Liviu Dragnea potrivit căruia se va demara un program de investiţii la CEH.
”Cei doi au oferit asigurări că activitatea Complexului va continua, în calitate de pilon de bază în sistemul energetic naţional, deşi situaţia din teren este una dezastruoasă din perspectiva sănătăţii populaţiei, de mediu, a siguranţei minerilor, a eficienţei instalaţiilor şi a performanţelor economice”, se arată în comunica.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit Greenpeace, ambele termocentrale ce folosesc huila din Valea Jiului ”funcţionează în afara legii, fără autorizaţie integrată de mediu şi fără perspective reale de a obţine autorizaţia, cu emisii şi de zece ori peste limită, la anumiţi parametri”.
”Dincolo de efectele negative asupra sănătăţii, climei şi mediului, ele încalcă atât legislaţia naţională, cât şi legislaţia europeană privind emisiile. Conform directivelor europene, la a căror adoptare România a participat în calitate de Stat Membru, termocentralele Mintia şi Paroşeni ar trebui să fi fost demult închise. În contextul geopolitic actual, pentru societatea românească este important să se poziţioneze de partea europeană, iar asta presupune pe de-o parte respectarea legislaţiei, iar pe de altă parte distanţarea de grupul Vişegrad, condus de Polonia şi Ungaria – principalele contestatare ale viziunii europene, mai spun activiştii Greenpeace.
Aceştia afirmă că ”susţinerea neechivocă arătată de premier pentru un operator economic ce încalcă cu bună ştiinţă legislaţia europeană este un semnal negativ, nu doar pentru partea de mediu, ci şi ca poziţionare în cadrul european”.
”Lăsând la o parte prejudiciile pentru sănătatea populaţiei, pentru climă şi pentru mediu, modul agresiv de impunere etalat de premier prefigurează riscuri şi în alte zone importante pentru democraţia naţională şi europeană”, se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului, declaraţiile de la Hunedoara ”contrazic agresiv realitatea din teren, iar această manifestare de populism este cu atât mai gravă cu cât ea vine din partea primului-ministru al României”.
Grennpreace afirmă că cele două termocentrale hunedorene folosesc cărbune din import, într-o măsură semnificativă, iar condiţiile de lucru pentru minerii din subteran ”au generat mai multe accidente de muncă, inclusiv pe cele din luna octombrie, ce nu mai pot fi considerate excepţii”.
Potrivit Greenpeace, CEH – deţinătorul termocentralelor şi minelor de huilă – este, de ani buni, ”la un pas de faliment, înecat în datorii, iar activele sale sunt învechite şi ineficiente”.
”În acest context, este necesară asumarea la nivel de guvern a unui plan pentru înlocuirea energiei pe bază de huilă, într-un timp cât mai scurt. Şeful guvernului şi liderul PSD au menţionat investiţii pentru retehnologizarea termocentralelor hunedorene, însă aceste măsuri nu vor face decât să prelungească o agonie cu costuri mari pentru societate. Deoarece la CEH nu mai poate fi vorba de eficientizare, banii ar putea fi folosiţi pentru diversificarea economică a Văii Jiului”, se mai arată în comunicatul Greenpeace.
Premierul Mihai Tudose a spus, joi, la Mintia, că Guvernul îşi propune să investească în minerit în cadrul unei strategii pentru sistemul energetic naţional, susţinând că Termocentrala de la Mintia şi Complexul Energetic Hunedoara sunt obiective strategice pentru sistemul energetic naţional, iar cei din Ministerul Energiei care nu înţeleg ce înseamnă "va trebui să îşi caute loc de muncă".
El a mai spus că şi datoriile pe care le are Complexul Energetic Hunedoara vor face parte din strategia pentru sistemul energetic naţional, iar acesta va face parte dintr-un plan de reorganizare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.