Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a afirmat, întrebată cum vede faptul că mai mulţi artişti, printre care şi trapperul Gheboasa, au fost amendaţi de către jandarmi la festivalul Untold pentru limbaj licenţios şi rasist, că nu doreşte să comenteze punctual acest caz, însă a punctat că tinerii de acum au o expunere foarte mare la o varietate de informaţii. Senatoarea PNL consideră că acel compas moral al tinerilor este format prin educaţia în familie. Gorghiu a mai anunţat că a discutat cu ministrul Educaţiei şi ministrul Afacerilor Interne în vederea alcătuirii unui grup de lucru pentru reducerea şi combaterea consumului de droguri în şcolile din România, un fenomen care este în creştere în ţara noastră.
„Discuţia în spaţiul public a fost mai amplă, dar nu ştiu care sunt raţiunile pentru că Jandarmeria nu ţine de Ministerul Justiţiei, Jandarmeria ţine de interne şi o să vă rog să îmi permiteţi să nu intru în sfera altor colegi, însă subiectul a căpătat alte valenţe în spaţiul public legate de hate speech (discursul de instigare la ură – n.r.), legate de incitarea la violenţă, la ură. Discuţia a căpătat şi valenţe care ţin de partea de educaţie a tinerilor din generaţia de astăzi”, a declarat Alina Gorghiu, întrebată într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Arad cum comentează faptul că Jandarmeria Română a amendat mai mulţi cântăreţi şi trupe la festivalul Untold, pentru actul artistic în sine.
Ministra Justiţiei a adăugat că nu vrea să comenteze punctual cazul Untold, însă generaţiile tinere de acum au o expunere foarte mare la informaţii şi trebuie să găsească un echilibru între informaţiile toxice din spaţiul online, iar acest lucru poate fi făcut oferind mai multă atenţie în ceea ce priveşte educaţia în familie. Gorghiu mai spune că, în opinia ei, această capacitate a tinerilor de a flitra a informaţiilor nocive din spaţiul public ţine de compasul moral al acestora care este format prin educaţia de acasă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Eu nevrând să comentez cazul punctual, o să vă spun că generaţiile din şcoli de astăzi au expunere extraordinar de mare la o varietate de surse de informaţii cum eu nu am avut-o, de exemplu. Accesul meu la informaţii, la vârsta lor, era limitat. Ca să ţii cumva un echilibru între informaţiile care de multe ori sunt toxice în spaţiul online şi nu numai va trebui să fim foarte atenţi la partea de educaţie în familie. Eu cred că acel compas moral al fiecăruia vine din ce primeşte de acasă şi din maniera în care familia îl face să capete nişte valori, nişte standarde de care va ţine cont atunci când se expune la tot felul de mesaje în spaţiul public”, a explicat senatoarea PNL.
Aceasta a mai precizat că este preocupată de maniera în care cei doi băieţi ai ei vor interacţiona în societate, în diverse momente.
„Eu am doi băieţi, unul de 7 ani, unul de 5 ani, şi sunt foarte preocupată de maniera în care ei vor interacţiona cu diverse momente. Vor intra, nu ştiu, în diverse conjuncturi, vor avea destule provocări. Nu poţi să îi protejezi de fiecare, dar dacă pregătirea lui de acasă şi educaţia lui de acasă este una sănătoasă, atunci cred că se va descurca bine şi la un concert, va face faţă şi unor mesaje care nu sunt atât de sănătoase, dar cărora va ştii cum să le facă faţă sau să se opună sau să reacţioneze”, a mai declarat Alina Gorghiu.
Ministra Justiţiei a anunţat că a discutat cu ministra Educaţiei Ligia Deca şi ministrul de Interne Cătălin Predoiu pentru creeare unui task force prin care să fie prevenit fenomenul consumului de droguri în şcolile şi liceele din România, având în vedere că este un fenomen în creştere.
„Ca părinţi, ca societate, ca şcoală, ca instanţe, va trebui să avem un rol activ în ceea ce îi priveşte. Şi eu sunt foarte preocupată şi vă dau exemplu de fenomenul drogurilor. Fenomenul drogurilor este o preocupare majoră pe care statul român o are. Chiar discutam şi cu doamna ministră a Educaţiei, Ligia Deca, şi cu domnul ministru de Interne să facem un task force şi să vedem în ce manieră vom găsi modalităţi de prevenţie mult mai articulate, cum să reuşim să stăvilim acest fenomen care ajunge până în cea mai mică unitate şcolară din ţara asta. E un fenomen în creştere care ne preocupă”, a concluzionat Gorghiu.
Alţi patru artişti care au susţinut concerte la festivalul Untold de la Cluj-Napoca au fost amendaţi de jandarmi cu câte o mie de lei pentru că au prezentat versuri cu limbaj vulgar, licenţios sau rasist.
Jandarmeria Cluj anunţă că, după apariţia controverselor legate de concertul susţinut de trapperul Gabriel Gavriş, cunoscut sub numele de scenă Gheboasă, s-a autosesizat şi l-a amendat pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora.
De asemenea, în urma spectacolului susţinut la festivalul Untold a fost sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Jandarmeria Română a transmis, marţi seară, că sancţiunile aplicate de echipajele proprii nu sunt discriminatorii. Reacţia a venit după ce trapperul Gheboasă, amendat de Gruparea Mobilă Cluj-Napoca pentru prestaţia de la Untold, a acuzat instituţia de rasism.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.