Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, care a pierdut, pe fond, procesul prin care dăduse în judecată Ministerul Educaţiei şi Guvernul pentru că i-a fost retras titlul de doctor, spune că decizia nu se bucură de autoritate de lucru judecat, fiind în primă instanţă, şi aşteaptă motivarea pentru a o ataca cu recurs. Oprea susţine în continuare că lucrarea sa de doctorat nu a fost plagiată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jurnalista Emilia Şercan a scris vineri pe pagina sa de Facebook că fostul ministru de Interne şi vicepremier Gabriel Oprea a pierdut, pe fond, procesul prin care dăduse în judecată MEN şi Guvernul după ce i-a fost retras titlul de doctor. Ea susţine că, deşi Oprea va face recurs, care se va judeca la Curtea Supremă, este greu de schimbat o decizie dată pe fond în contencios administrativ.

Gabriel Oprea a reacţionat pe Facebook, susţinând din nou că lucrarea sa nu a fost plagiată. El spune că decizia judecătorească nu se bucură de autoritate de lucru judecat, întrucât este dată în primă instanţă, şi că aşteaptă motivarea pentru a ataca cu recurs.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"În legătură cu teza de doctorat, spun încă o dată că lucrarea mea nu este un plagiat. Astăzi vorbim despre o hotărâre judecătorească în prima instanţă, care nu se bucură de autoritate de lucru judecat. Aştept comunicarea acesteia pentru a cunoaşte motivele avute în vedere de către instanţă la respingerea cererii mele. Voi declara recurs, urmând să se pronunţe definitiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a scris Gabriel Oprea, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El susţine că subiectul tezei sale de doctorat "face în continuare obiectul unui atac politic concertat şi foarte bine construit pe intelligence”. Fostul ministru a adăugat că unii şi-au făcut un scop de a-l ataca politic, iar pentru ei nu contează nici verdictul neplagiat dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, şi nici faptul că, pentru verificarea tezei sale, s-a apelat la specialişti.

"Hotărârea adoptată de toţi cei nouă membri ai Consiliului a fost foarte clară: Suspiciunea de plagiat nu se confirmă. Această hotărâre este definitivă, nu a fost atacată în justiţie şi produce efecte juridice în continuare. În ciuda acestei decizii, atacurile politice <<inteligente>> au continuat, s-au intensificat, folosindu-se această doamnă Sercan, <<specializată în denunţarea plagiatelor lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea>> şi acuzată că a plagiat bucăţi întregi din lucrarea sa de licenţă. Această doamnă care, în lacrimi, într-un acces de conştiinţă, pe postul naţional de televiziune, a spus despre sine că este o impostoare, că nu poate pretinde că este o profesionistă a presei, că a făcut compromisuri şi nu ar trebui să se afle în emisiunea Profesioniştii”, a mai spus Oprea.

De asemenea, el descrie discuţiile din spaţiul public despre posibilul plagiat al tezei sale de doctor drept un atac, care a reprezentat doar începutul, însă se declară încrezător că i se va face dreptate.

„<<Plagiatul tezei lui Oprea>> este o temă politică apărută în spaţiul public în vara anului 2015, când eu aveam în sondaje 32% din încrederea populaţiei, iar UNPR 10%. Lansarea acestei teme de atac a fost doar începutul, a fost urmată de dosare, procese. Am încredere că mi se va face dreptate în toate aceste dosare, că Adevărul va învinge.Merg înainte cu Dumnezeu!”, a conchis Oprea.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată "Plângerea prealabilă - perspectiva istorică”, în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, avându-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzaţiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate în iulie 2015, când jurnalista Emilia Şercan a scris că întreaga lucrare a acestuia nu conţinea niciun citat cu ghilimele, având paragrafe şi pagini întregi copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu, şi, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. În investigaţia jurnalistei Emilia Şercan se arată că şi istoricul Nicolae Iorga este preluat în citate ample fără să fie citat.

Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat, în 2 septembrie 2016, ordinul de retragere a titlului de doctor în Drept acordat lui Gabriel Oprea în martie 2001, în urma deciziei finale a Consiliului General al CNATDCU prin care s-a confirmat că teza de doctorat a fost plagiată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.