Elena Trofimciuk a fugit din Ucraina în România în urmă cu mai mult de o lună. Ea consideră acum Gara de Nord din Bucureşti a doua casă, scrie AP într-un material despre ucraineni care îi ajută în România pe compatrioţii lor refugiaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Ea nu locuieşte acolo, dar este locul în care îşi petrece cea mai mare parte a zilei primindu-i pe alţi refugiaţi ucraineni care fug de războiul Rusiei şi ajutându-i în privinţa biletelor, cazării şi destinaţiilor următoare”, notează AP.

Tânăra în vârstă de 26 de ani spune că faptul că este ocupată o ajută să nu se mai gândească atât de mult la faptul că ruşii îi bombardează oraşul, Odesa, unde mulţi dintre prietenii săi au rămas.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Dacă stai şi nu faci nimic poţi să o iei razna pentru că te uiţi mereu pe ştiri. Este foarte greu. Aici îi pot ajuta pe oameni să cumpere bilete şi să găsească cazare. Chiar îi ajut şi pe români în bucătărie”, a spus Trofimciuk.

Înainte de izbucnirea războiului, tânăra era fotograf.

Elena Trofimciuk este doar unul dintre voluntarii ucraineni cu veste portocalii care îşi ajută semenii în Gara de Nord.

Voluntarul ucrainean Vitalii Ivanciuk a venit din Sri Lanka, unde locuia împreună cu iubita sa ucraineană, pentru a-i ajuta pe refugiaţii care vin în România.

În vârstă de 29 de ani, Ivanciuk, specialist IT, spune că multor ucraineni le este dificil să comunice cu românii şi că este foarte bine atunci când voluntarii sunt vorbitori atât de ucraineană cât şi de engleză.

Iubita sa, Anastasiia Haiduk, a renunţat la job-ul său în domeniul investiţiilor la scurt timp după izbucnirea războiului şi a decis să fie voluntar în gară până la sfârşitul războiului, când şi ea îşi va putea revedea familia rămasă în Ucraina.

AP notează că guvernul român oferă gratuitate refugiaţilor ucraineni în ceea ce priveşte călătoriile cu trenul, bilete pe care aceştia le pot folosi pentru a pleca mai departe în Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, Slovacia şi Bulgaria.

Trofimciuk spune că a impresionat-o căldura cu care a fost primită de români şi solidaritatea arătată de România faţă de Ucraina. “Fiecare român vrea să ajute. Sunt foarte prietenoşi. Am fost şocată de asta. Sunt foarte fericită că toată lumea vrea să ajute”, a afirmat ea.

Aproape 5,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la startul invaziei, în 24 februarie. Cei mai mulţi au părăsit ţara pe la graniţa de vest: peste 3 milioane au ajuns în Polonia, peste 817.000 au trecut graniţa în România şi aproximativ 520.000 au ajuns în Ungaria.

Pentru unii voluntari ucraineni, a devenit ceva obişnuit ca în fiecare sâmbătă seară să participe la un protest săptămânal la Ambasada Rusiei la Bucureşti, alături de ucraineni care locuiesc în România şi de români.

Voluntarii din Gara de Nord spun că acum a crescut numărul oamenilor care vin de la Odesa, ca urmare a atacurilor ruşilor asupra oraşului-port.

Trofimciuk a lipsit de la un protest recent de la Bucureşti, spunând că aşteaptă să vină oameni din oraşul ei.

“Voi sta în gară cât de mult pot, pentru că ar putea veni oameni care să aibă nevoie de ajutorul meu”, a adăugat tânăra.

Elena Trofimciuk a postat la sfârşitul lunii martie mai multe imagini din Gara de Nord şi de la protestul de la Ambasada Rusiei, ea notând atunci şi că s-a îndrăgostit de România. “Nu mi-aş fi imaginat vreodată că voi merge în România şi mă voi îndrăgosti de această ţară şi de oamenii de aici. Nu am cuvinte să spun cum s-au unit românii ca să-i ajute pe ucraineni. Mi se face pielea de găină când scriu asta. Manifestaţii de susţinere a Ucrainei au loc în fiecare săptămână lângă Ambasada Rusiei”, este o parte a mesajelor sale de atunci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.