Europa are nevoie de un emisar special pentru Ucraina, astfel încât să joace un rol semnificativ în orice proces de pace, au declarat duminică doi lideri europeni, după ce administraţia preşedintelui american Donald Trump a exclus continentul ca partener în negocieri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trump nu va oferi Europei un loc la masa negocierilor de pace pentru Ucraina, a declarat sâmbătă emisarul său special pentru Ucraina, Keith Kellogg, după ce Washingtonul a trimis un chestionar către capitalele europene pentru a evalua contribuţiile acestora la garanţiile de securitate pentru Kiev.

Ca răspuns, preşedintele francez Emmanuel Macron va găzdui luni o reuniune de urgenţă a liderilor europeni, inclusiv din Marea Britanie. Scopul acestei întâlniri este de a stabili ce ajutor imediat poate fi oferit Ucrainei, ce rol concret poate avea Europa în furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev şi cum poate fi consolidată securitatea colectivă a Europei.

Totuşi, numeroasele summituri anterioare au demonstrat că Europa este uneori indecisă, divizată politic şi incapabilă să elaboreze un plan coerent pentru încheierea războiului din Ucraina şi gestionarea relaţiilor cu Rusia.

”Dacă îmi permiteţi să arunc o idee, cred că trebuie să facem ceva similar cu ce s-a făcut în Kosovo”, a declarat preşedintele finlandez Alexander Stubb la Conferinţa de Securitate de la Munchen, referindu-se la diplomaţia care a ajutat la încheierea represiunii militare a Serbiei asupra provinciei Kosovo în perioada 1998-1999 şi la obţinerea independenţei acesteia.

”Europa trebuie să aibă un emisar special, aşa cum a fost Martti Ahtisaari în Kosovo, şi un adjunct la nivelul lui Kellogg... astfel încât să fim implicaţi direct în acest proces”, a adăugat Stubb.

Trump a şocat aliaţii europeni săptămâna aceasta sunându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin – a cărui armată a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în urmă cu trei ani – fără a consulta liderii europeni sau Kievul, declarând începerea imediată a negocierilor de pace.

Administraţia sa a lăsat Europa nedumerită şi prin declaraţiile sale directe privind abordarea conflictului Rusia-Ucraina, iar vicepreşedintele american JD Vance a lansat critici dure la adresa democraţiilor şi valorilor europene în cadrul conferinţei de la Munchen.

”Ce ne-a lipsit în problema Ucrainei în ultimii ani a fost o personalitate respectată de toată lumea, luată în considerare la Moscova şi la Kiev, dar care să aibă şi sprijinul Washingtonului, al capitalelor europene şi al liderilor din Sudul Global, o persoană cu autoritatea necesară pentru a gestiona negocierile de pace”, a declarat premierul croat Andrej Plenkovic.

”Avem nevoie de o figură vizibilă, puternică, care să poată gestiona acest proces.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.