Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi au precizat, marţi, că Drumul Naţional 24 D a fost preluat de la Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi, în 2009, deşi era "incompatibil cu clasificarea de drum naţional", iar de-a lungul timpului s-au făcut plombări ale gropilor sau reparaţii. În continuare, s-a propus efectuarea unei expertize tehnice pentru reabilitarea drumului, motiv pentru care afirmaţiile făcute de şoferii care reclamă starea proastă a şoselei sunt ”doar în parte obiective".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii DRDP Iaşi, DN 24 D a fost preluat de la CJ Galaţi în anul 2009.

"În procesul verbal de constatare şi identificare nr. 2467/24.02.2008 s-a menţionat că partea carosabilă are degradări importante de tipul gropi, crăpături şi fisuri, pelade şi burduşiri, ceea ce-l făcea incompatibil cu clasificarea de drum naţional", se arată în comunicat.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Potrivit documentului, având în vedere elementele geometrice ale drumului, clasa tehnică, precum şi zestrea precară existentă pe DN 24 D, pentru a atinge parametrii unui drum naţional ar fi necesară modernizarea acestuia, ceea ce ar presupune alocarea unor fonduri însemnate, în detrimentul altor lucrări prioritare la nivel judeţean şi naţional.

Totuşi, se precizează în comunicat, de la preluare, pe DN 24 D s-au realizat lucrări de reparaţii sau plombări ale gropilor. Şi în cursul acestui an, înainte de protestele utilizatorilor, pe acest drum naţional au fost mobilizate mai multe echipe de drumari care au executat lucrări de reparaţii.

Astfel, au fost efectuate reparaţii pe suprafeţe întinse pe sectorul cuprins între km 84+000 – 9+000, fiind eliminate zonele cu denivelari şi gropi apropiate.

"De asemenea, pe lângă reparaţiile asfaltice, au fost executate şi lucrări de toaletare a zonei drumului, astfel încât să se asigure vizibilitatea în curbe, unde până acum vizibilitatea era redusă, fapt care credem că sporeşte siguranţa circulaţiei", se mai arată în comunicat

Pentru perioada imediat următoare, DRDP Iaşi anunţă că a stabilit un program de continuare a reparaţiilor pe toate drumurile din administrare, astfel încât lucrările să se încheie în cel mai scurt timp.

În continuare, dau asigurări reprezentanţii DRDP Iaşi, s-a propus efectuarea unei expertize tehnice pentru reabilitarea drumului DN 24 D.

"Pentru anul 2018, au fost demarate activităţile de încheiere a unui nou contract subsecvent, în care sunt prevăzute turnări de covoare asfaltice, pe DN 24 D, pe un sector de 20 de kilometri, în special în zonele cu denivelări şi făgaşe. De asemenea, pe lângă proiectul amintit, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi pregăteşte şi Programul lucrărilor ce vor fi executate în perioada 2018 – 2020. În acest sens, pentru 210 kilometri de drumuri naţionale din judeţul Galaţi, este în lucru o procedură de achiziţie unde sunt prevăzute lucrări de aşternere covoare, tratamente bituminoase şi şlamuri bituminoase. Avem convingerea că şi acest program va fi realizat la maxim, aşa cum a fost realizat şi programul aprobat pentru perioada 2015 – 2017. Menţionăm că D.R.D.P. Iaşi a propus în programele de proiectare efectuarea expertizei tehnice «Reabilitare DN 24D km. 0+000 – 84 +740, Bârlad – intersecţie DN 26», necesară elaborării proiectului în faza D.A.L.I", se arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei de drumuri spun că afirmaţiile făcute de şoferi sunt doar în parte obiective.

"Acestea sunt câteva informaţii care demonstrează că afirmaţiile făcute de utilizatori sunt doar în parte obiective, nefiind legate de priorităţile pe care administratorul drumurilor naţionale trebuie să le aibă în vedere la folosirea fondurilor alocate din bugetul de stat", se mai
arată în comunicat.

Câteva zeci de şoferi s-au mobilizat, duminică, şi s-au strâns pe DN 24 D, în zona Pădurii Gârboavele, de unde au pornit cu maşinile, cu viteză redusă, până în comuna Băleni.

Şoferii s-au plâns de starea drumului, spunând că din cauza gropilor şi denivelărilor îşi strică maşinile.

Totodată, ei au pus pe geamurile maşinilor afişe cu mesaje precum "Vă rugăm asfaltaţi drumul" şi "Ne-am săturat de gropi şi de nepăsare". "

Şoferii sunt decişi să continue protestele până când CNAIR va asfalta drumul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.