Două nave militare turceşti vor face exerciţii comune, la sfârşitul acestei săptămâni, cu Forţele Navale Române, activităţile urmând să aibă loc în apele teritoriale ale ţării noastre şi în apele internaţionale ale Mării Negre.
Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale Române, două nave militare ale Turciei fac o escală de două zile în portul Constanţa, în perioada 6-8 martie, după care vor efectua o serie de exerciţii, pe mare, în comun cu corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” (Cvt-264) şi cu dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29).
Activităţile fac parte din Exerciţiul „Mavi Vatan 19”, cel mai mare exerciţiu întrunit, organizat de către Forţele Navale ale Turciei în Marea Mediterana, Marea Egee, Marea Marmara şi Marea Neagră, la care participă 96 de nave şi 7 submarine.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În timpul escalei navelor turceşti în România, sunt planificate vizite oficiale ale marinarilor turci la Comandamentul Flotei şi la autorităţile publice locale constănţene, precum şi depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor Turci din Slobozia.
Vineri, 8 martie, fregata TGC „Yildirim” (F-243) şi vânătorul de mine TCG „Erdek” (P-348) vor desfăşura, împreună cu cele două echipaje româneşti, exerciţii de descurajare a ameninţărilor asimetrice, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre.
“Activitatea, desfăşurată de către marinarii militari români şi turci, se înscrie în prevederile parteneriatului strategic încheiat între România şi Republica Turcia, în anul 2011, şi contribuie la dezvoltarea posibilităţilor prin care este asigurată stabilitatea şi securitatea în regiunea Mării Negre. Ca parte a Europei şi punte către Asia Centrală şi Afganistan, zona Mării Negre este importantă pentru stabilitatea Alianţei Nord-Atlantice şi a celor trei state membre NATO din această zonă, Bulgaria, România şi Turcia, deoarece istoria recentă ne-a demonstrat că integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi a Republicii Moldova, trei state din regiune, care nu sunt membre NATO, au fost încălcate de către Federaţia Rusă”, se arată în comunicat.
Acţiunile bilaterale de instruire, la care participă militarii din Forţele Navale Române, fac parte din setul de măsuri de descurajare a ameninţărilor şi riscurilor la adresa securităţii statelor NATO, adoptat la Summit-ul de la Bruxelles din anul 2018, a mai precizat sursa citată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.