Deputata UDMR Csép Éva Andrea a precizat că Uniunea se opune categoric impunerii oricărui alt impozit suplimentar şi a anunţat că iniţiază un proiect care prevede eliminarea impozitului introdus recent pe concediul medical. „Este responsabilitatea Guvernului să verifice dacă cei care iau concediu medical o fac din cauza bolii sau există abuzuri, nu să impună taxe suplimentare persoanelor bolnave”, a adăugat ea.
„UDMR se opune categoric impunerii oricărui alt impozit suplimentar. Este inacceptabil ca mamele care îngrijesc copiii bolnavi, femeile gravide cu risc maternal sau cele care se află în concediu de maternitate, precum şi cei care suferă de boli cronice sau cancer, să fie pedepsiţi. Persoanele bolnave se află într-o situaţie vulnerabilă şi trebuie să primească îngrijire maximă, atenţie şi tratament adecvat din partea statului, fără să li se reducă banii în timpul concediului medical prin taxe. În cadrul procedurii parlamentare, iniţiem eliminarea a impozitului introdus recent pe concediul medical. Este responsabilitatea Guvernului să verifice dacă cei care iau concediu medical o fac din cauza bolii sau există abuzuri, nu să impună taxe suplimentare persoanelor bolnave. Parlamentul trebuie să pună urgent pe ordinea de zi modificarea legislaţiei în acest sens”, a declarat, miercuri dimineaţă la Bucureşti, deputata Csép Éva Andrea, specialista UDMR pentru probleme de muncă, potrivit comunicatului de presă al formaţiunii.
În decembrie anul trecut, coaliţia de guvernare a introdus printr-un act normativ de urgenţă faptul că, începând cu 1 ianuarie 2024, orice persoană aflată în concediu medical trebuie să plătească o taxă suplimentară de 10% la asigurarea de sănătate (CASS). Acesta este un impozit suplimentar faţă de contribuţiile anterioare, deoarece până acum sumele primite în timpul concediului medical erau impozitate cu 25% contribuţii la asigurările sociale (CAS) şi 10% impozit pe venit, iar acum se adaugă încă 10% contribuţie la asigurările de sănătate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„O persoană care trăieşte din salariu mediu în România plăteşte statului, în fiecare zi, începând din ianuarie suma de 18 lei, dacă este în concediu medical. Aceşti bani nu ar trebui să fie luaţi de la stat, ci să fie acordaţi ca sprijin persoanelor bolnave sau părinţilor care îngrijesc copii bolnavi pentru recuperarea lor cât mai rapidă, ceea ce, din păcate, este adesea o problemă financiară. Guvernul nu poate să pună în imposibilitate aceste persoane, mai ales când şi ştirile relatează zilnic despre oameni care mor în faţa spitalelor, iar sistemul de sănătate se confruntă cu numeroase provocări în furnizarea serviciilor”, a subliniat parlamentarul UDMR din judeţul Mureş, amintind şi de faptul că datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate în februarie, arată că au avut loc creşteri semnificative de preţuri.
Astfel, preţurile alimentelor au crescut cu 5,64%, cele pentru bunurile nealimentare cu 7,36%, iar cele pentru servicii cu 10,91%.
„Introducerea impozitului suplimentar pe concediul medical, în contextul economic actual, înseamnă că statul impune încă o povară financiară asupra cetăţenilor care se află, deja, într-o situaţie financiară dificilă, deoarece preţurile alimentelor şi serviciilor continuă să crească. Guvernul nu face altceva decât să mărească cheltuielile financiare ale oamenilor, fără să ţină cont de condiţiile de trai tot mai grele. Această situaţie poate afecta, în mod deosebit, familiile şi mamele care, adesea, dispun de resurse financiare limitate”, a mai explicat deputata UDMR Csép Éva Andrea.
Concedii medicale sunt un venit şi nu este vorba despre o supraimpozitare, iar pentru cei cu boli cronice, cei bolnavi de cancer, pentru tinerele mame, este total de acord să fie eliminate, a declarat premierul Marcel Ciolacu, marţi, despre taxa pe boală, introdusă printr-o ordonanţă care este blocată în acest moment în Parlament. Şeful Executivului a mai spus că va discuta cu preşeidntele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis şi vor trece ordonanţa foarte rapid, speră că săptămâna aceasta.
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joia trecută, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. El a adăugat că nu este vorba despre o taxă asupra concediilor medicale, ci despre contribuţia la asigurările sociale de sănătate, care este plătită pe perioada concediului medical, la fel ca şi contribuţia la pensii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.