Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a afirmat, joi, în judeţul Constanţa, că în acest an vor fi plantate 88 de hectare de perdele forestiere în apropierea unor autostrăzi şi drumuri naţionale. El a fost prezent la o acţiune de plantare de perdele forestiere din apropierea autostrăzii A2. Mai multe persoane, foste proprietare ale terenului respectiv, au criticat modul cum se fac exproprierile.
Deneş a declarat jurnaliştilor că programul naţional prevede plantarea a peste 5.200 de perdele forestiere, care vor proteja aproximativ 1.750 de kilometri de drumuri naţionale şi autostrăzi.
"Astăzi participăm la plantarea de perdele forestiere pentru protecţia căilor de comunicaţii care fac parte din Programul Naţional de plantare a perdelelor forestiere care a fost dat prin legea 289/2002. Sigur, şi intenţia a fost de atunci, dar din fericire sau din nefericire concretizarea a început abia de anul trecut. În acest Program Naţional de plantare a perdelelor forestiere avem programul de plantare a peste 5.200 de hectare de perdele forestiere care vor proteja aproximativ 1.752 de kilometri de autostrăzi şi drumuri naţionale", a afirmat ministrul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a spus că anul trecut s-au plantat peste opt hectare de perdele forestiere în judeţul Călăraşi.
"Din cadrul acestui program naţional, anul trecut s-a început cu primul lot de 8,2 hectare de perdele forestiere plantate pe raza judeţului Călăraşi, pe teritoriul hergheliei din Jegălia, teren al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva. În acest an avem în vedere, şi este aprobată deja prin trei HG-uri, o suprafaţă de 88 de hectare de plantări de perdele forestiere şi începem cu al doilea lot pentru că primul lot din această primăvară, de 6,7 hectare, deja au fost plantaţi în judeţul Călăraşi. Astăzi participăm la lotul 2, de 6,4 hectare, în care se vor planta aproximativ 31.850 de puieţi din speciile salcâm, sălcioară, corcoduş, păr şi păducel. Astăzi vom planta aproximativ 3.500 de puieţi”, a precizat Ioan Deneş.
El a mai spus că în această primăvară vor fi plantate 13 hectare, existând posibilitatea pentru încă şase hectare din cele 88 stabilite pentru acest an.
“În această primăvară se vor planta 13,1 hectare, existând posibilitatea să mai putem planta încă şase hectare din cele 88 de hectare de perdele forestiere. Noi vrem ca aceste plantări de perdele forestiere să le facem cu oamenii lângă noi, adică cu proprietarii, cu foştii proprietari lângă noi. Sigur, legea ne dă dreptul să facem aceste exproprieri pentru că sunt lucrări de utilitate publică, dar interesul nostru este ca oamenii să fie alături de noi, foştii proprietari, nu poliţia lângă noi, ci oamenii. Dacă nu vom găsi înţelegere pentru cele şase hectare sigur până în toamnă facem toate demersurile ca să putem să facem şi restul de 75 de hectare de plantări în acest an", a explicat ministrul Apelor şi Pădurilor.
Ioan Deneş susţine că sunt pregătite patru proiecte de hotărâri de Guvern pentru exproprierea altor 122 de hectare, plantările pe acestea urmând să înceapă anul viitor.
În zona unde se desfăşura acţiunea de plantare din judeţul Constanţa au venit şi foştii proprietari, ei susţinând că nu au primit banii necesari.
"Au fost făcute exproprieri, s-a plătit valoarea terenurilor respective către proprietari. Există banii în cont pentru că nu avem voie să facem altfel. (…) Există documente care dovedesc că banii sunt deja viraţi în conturile bancare care au fost puse la dispoziţie de către dumnealor direcţiilor silvice din judeţele respective", a explicat ministrul.
O femeie, fosta proprietară a unui teren din zonă, i-a spus ministrului că este nemulţumită de modul cum se face evaluarea terenurilor.
"Cuantumul despăgubirilor, sumele acelea, sunt estimative şi minimale, pe baza unor studii globale, unor grile. Nu sunt expertize, sunt doar studii de piaţă, care nu vizează evaluarea fiecărui lot în parte, acelea sunt nişte valori estimativ şi nu vizează fiecare lot în parte. Noi nu am avut acces la rapoartele de evaluare ca să fim în cunoştinţă de cauză, poate că sunt bine întocmite. Noi nu analizăm un raport de evaluare decât dacă a prins valoarea reală, a prins prejudiciul, nu dacă e bun sau rău. Trebuia să îl vedem şi nu ni s-a pus la dispoziţie", a spus femeia.
Ioan Deneş i-a precizat că evaluarea terenurilor se face de către o firmă independentă.
"Legea spune că evaluarea culoarului de expropriere pe perdele forestiere se face de către un evaluator independent, de o firmă privată, pe nişte reglementări pe care le au în lege, unde există normativ, cum se face despăgubirea, cu cât se face, în funcţie de teren, în funcţie de zonă. Apoi ne-au pus la dispoziţie experţii respectivi această evaluare pe baza căreia noi am făcut acele proiecte de HG. Nu am avut intervenţie sau vreun comentariu sau vreo observaţie pentru că nu ne dă voie legea”, a explicat ministrul.
Femeia respectivă a continuat intervenţia, spunând că doreşte să existe un echilibru între interesul public şi cel privat şi că orice lucrare de interes public nu trebuie să se facă pe orice preţ.
"Noi nu cerem bani să ne îmbogăţim, vrem să ni se respecte proprietatea, să fie un echilibru între interesul public şi interesul privat. Nu se face o lucrare de interes public cu orice preţ şi călcând în picioare pe lacrimile şi pe suferinţele atâtor proprietari care au fost trimişi prin abuz de putere, şi îmi asum ce spun, în instanţe. Oare Guvernul nu vede ce face ? Atâţia proprietar trimişi şi în instanţă, oameni bătrâni…", a mai afirmat fosta proprietară a terenului respectiv.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a organizat, joi, o acţiune de plantare a unor perdele forestiere în proximitatea autostrăzii A2 în localitatea constănţeană Siminoc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.