Premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi cel al Economiei, Virgil Popescu, au participat, vineri, la Avioane Craiova, la semnarea unui contract în valoare de 275 de milioane de lei, pentru modernizarea a zece avioane IAR 99 aflate în dotarea MApN. Totodată, Avioane Craiova va fi declarată Centru naţional de mentenanţă IAR 99.
”Valoarea totală a contractului este de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de realizare de 48 de luni, primul avion aşteptăm să intre în testele de verificare după 22 de luni şi astfel, la finalul celor patru ani, să putem să avem toate cele 10 avioane modernizate. Avem speranţa că acest echipament va asigura suportul tehnic pentru ceea ce înseamnă pregătirea tinerilor piloţi din Forţele Aeriene Române astfel încât să poată să facă trecerea pe avioanele supersonice F16”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, după participarea la evenimentul de semnare a contractului ”Revitalizarea şi modernizarea aeronavelor IAR 99 Standard din dotarea MApN, în configuraţia IAR 99 SN”.
La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că acest contract vizează modernizarea a zece avioane IAR 99.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Deseară, în şedinţa de Guvern, vom întregi acest lucru al Avioanelor Craiova şi vom aproba un memorandum prin care Avioane Craiova va fi declarat Centru naţional de mentenanţă IAR 99 în aşa fel încât Avioane Craiova să fie de referinţă pentru modernizarea acestor avioane”, a spus el.
Premierul Ludovic Orban a vorbit despre programul de înzestrare a Armatei.
”România a aprobat un program de înzestrare în valoare de peste 90 de miliarde, program de zece ani, program care să asigure României toate capacităţile de apărare, să permită Armatei Române să fie pregătită în orice moment să facă faţă oricărei situaţii. Ştim că România e la răscruce de vânturi, unde se întâlnesc plăci tectonice şi din acest motiv noi trebuie să investim în apărare, să investim în dezvoltarea capabilităţilor defensive, să investim în pregătirea militarilor români”, a afirmat Orban.
El a menţionat că obiectivul este acela de a asigura dezvoltarea economică, de a dezvolta sau de a menţine capacităţi industriale, de a genera locuri de muncă, de a asigura transfer tehnologic, transfer de know-how.
”(...) de asemenea, urmărim obiectivul de a obţine cât mai multe investiţii în cercetare, inovare, dezvoltare. Prin mecanismele gândite în cadrul contractelor pe care le vom face, de înzestrare, avem ca obiectiv clar stabilit acela de a crea cât mai multe locuri de muncă bine plătite pentru români. Se ştie că în industria de apărare, care este o industrie de înaltă tehnologie, este nevoie de oameni bine pregătiţi, inteligenţa românească există din belşug, avem oameni bine pregătiţi, totul este ca ei să aibă cu adevărat unde să îşi exercite profesia, abilităţile meseriei şi să poată să genereze plusvaloare. Urmărim ca acest program de înzestrare şi alte programe ulterioare care vor veni, să permită un avans tehnologic important, care de asemenea să aibă efecte benefice şi pentru industria civilă, în mod evident”, a declarat premierul.
El a susţinut că în februarie, la vizita anterioară la Craiova, puţină lume a crezut că se va semna acest contract.
”Iată că acest contract este semnat. Sigur că noi, ca guvern, mai avem un ultim act de adoptat, un memorandum de asigurare a garanţiei de bune execuţii şi de garanţia pentru avans, memorandum pe care îl vom adopta în cursul şedinţei de guvern din această seară. În rest, rămâne la priceperea, competenţa echipei de la Întreprinderea de Avioane Craiova să deruleze acest contract în cele mai bune condiţii şi să utilizeze toate oportunităţile care pot să rezulte din derularea acestui contract”, a încheiat Orban.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.