Mai multe persoane au protestat, vineri, în faţa sediului Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), fiind nemulţumite de faptul că nu se respectă legea pe plajele de pe litoral, şezlongurile nu sunt amplasate aşa cum ar trebui, există mizerie, câini pe plaje, iar operatorii care au închiriat acele suprafeţe interzic oamenilor să îşi pună cearceaful sau prosopul în faţa şezlongurilor.
Peste 10 persoane s-au strâns, vineri, în jurul prânzului în faţa sediului Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Oamenii au pus pe trotuarul din faţa clădirii mai multe prosoape de plajă, diverse jucării de plajă, dar şi două găleţi pline cu nisip
Protestul a fost iniţiat de către preşedintele Grupului de Dialog şi Bună Convieţuire, Alexandru Zamfirescu, care a spus jurnaliştilor că îl deranjează nerespectarea legii.
“Mă deranjează profund nerespectarea legii. De ani de zile neregulile se abat vara de vară asupra litoralului românesc, iar cei de deasupra noastră închid un ochi, închid pe amândoi până vine toamna”, a spus Alexandru Zamfirescu.
El a mai spus şi care sunt cele mai mari nereguli constatate pe plajele de pe litoral.
“Nerespectarea legală a suprafeţei de 5 metri pătraţi per şezlong, aşezarea şezlongului în buza apei, cu toate că trebuiau lăsaţi cinci metri. Apoi regulamentul plajelor, care nu există, care ar reglementa şi ar rezolva multe probleme care sunt în ziua de azi, faptul că nu au un standard european, mizeria de pe plajă, câinii de pe plajă. Toate chestiile astea ne deranjează şi nimeni nu ia niciun act, nu face nimic. Nu avem scări să coborâm din Constanţa la plajă cu toate că plătim taxe mărite cu 50 la sută de la 1 ianuarie”, a spus preşedintele Grupului de Dialog şi Bună Convieţuire.
El a precizat societatea civilă trebuie să oblige autorităţile să ia măsuri prin proteste, spunând că aceste manifestări ar putea continua şi în faţa Guvernului.
Alexandru Zamfirescu spune că dacă merge la plajă îşi poate pune cearceaful acolo unde îl lasă operatorul de plajă.
“Am ajuns la mila operatorului de plajă, care a fost autorizat de Apele Române să opereze plaja aia, în nişte termene şi condiţii. Îmi spun să nu mă pun în faţa şezlongului. Vi se pare normal? După o viaţă trăită în Constanţa să cer voie să merg la plajă? Treburile astea trebuie remediate cât mai repede”, a precizat organizatorul protestului.
El consideră că operatorii de plajă care nu respectă contractele trebuie sancţionaţi.
“De ce cei care abuzează repetat nu primesc amenzi şi nu li se anulează contractele? Pentru că au plătit bani. Pentru o plajă făcută gratuit, pe fonduri europene, operată cu 1,2,3 euro pe metru pătrat. Consultaţi contractele de închiriere, vedeţi cine a subînchiriat toate acele plaje. În mod normal doar operatorul de plajă care a depus documentele, i-a fost aprobat are voie să opereze acea plajă, nu orişicine”, a explicat Alexandru Zamfirescu.
El spune că a depus memorii la Apele Române pentru care a primit răspunsuri acoperitoare, precizând că legea este prost întocmită.
“Am depus memorii la Apele Române la care am primit răspunsuri acoperitoare din partea legii, dar legea fiind prost întocmită lasă loc de interpretări. Legea spune că plaja trebuie acoperită de către operator în proporţie de 70 la sută, dar nu spune unde trebuie să pună şezlongurile la cei 70 la sută, cât trebuie să lase în faţă, cât în lateral, de ce nu au toţi toalete şi cabine de probă, de ce nu am cabine mama şi copilul, ca să nu mai umble câinii cu pamperşii în gură”, a mai afirmat Alexandru Zamfirescu.
O delegaţie a protestatarilor a fost primită apoi de conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral pentru a-şi prezenta problemele. Reprezentanţii ABADL au precizat că vor veni cu un punct de vedere după ce vor cunoaşte nemulţumirile exprimate la protestul de vineri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.