Comisia Europeană solicită României şi Austriei să transpună normele privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia consumatorilor, arată un comunicat de presă al executivului european.
Directiva impune statelor membre să permită organizaţiilor de consumatori şi organismelor publice desemnate să introducă acţiuni în justiţie, în numele consumatorilor, împotriva practicilor ilegale ale comercianţilor.
Consumatorii care au fost prejudiciaţi de o practică comercială ilegală pot solicita măsuri reparatorii, cum ar fi despăgubirea, repararea sau înlocuirea. În ianuarie 2023, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre pentru neîndeplinirea obligaţiei de notificare a măsurilor naţionale de transpunere integrală a directivei până la termenul de 25 decembrie 2022.
În urma unei analize atente a răspunsurilor acestora, Comisia Europeană a concluzionat că Austria şi România nu au furnizat informaţii satisfăcătoare cu privire la măsurile de transpunere a directivei. Austria şi România au la dispoziţie două luni pentru a remedia deficienţele identificate de Comisie. Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.