Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, a declarat luni că anul trecut instituţia a avut 23 de notificări din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului, pentru că s-au depăşit valorile maxime admise la calitatea aerului în Bucureşti, principalele cauze ale poluării în Capitală fiind traficul şi încălzirea rezidenţială. El a precizat că Primăria Municipiului Bucureşti a fost sancţionată cu 150.000 de lei pentru că nu a realizat un plan de măsuri pentru a rezolva problema poluării, un nou termen fiind 16 mai pentru a veni cu acest plan.
Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, a fost întrebat în emisiunea România Politică de la Prima news când vom respira un aer curat în Bucureşti.
”Evident că sperăm cât mai curând. Există un studiu, singurul care stă la baza analizei cauzelor poluării la nivel de Bucureşti, care atestă că traficul bucureştean contribuie în proporţie de 58% la poluarea din Bucureşti, încălzirea rezidenţială, 27%, respectiv industria şi alte servicii, cu 13%”, a arătat Andrei Corlan.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a precizat că planul integrat de calitate de aerului, elaborat în 2018 avea ca termen pentru a fi aplicat 2022, însă acest plan nu a fost realizat în totalitate. ”În 2021, autoritatea publică, Primăria Capitalei, a semnalat Comisiei Europene că până la finalul anului 2022 va elabora un nou studiu. În 2022, la final, a stabilit noiembrie 2023 şi la finalul anului 2023, am participat la o şedinţă MAI când s-a stabilit octombrie 2024”, a afirmat Corlan. Şeful Gărzii Naţionale de mediu a subliniat că ”anul trecut, au avut 23 de notificări din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului, pentru că s-au depăşit valorile maxime admise la calitatea aerului în Bucureşti, depăşirea mediei zilnice”.
”Odată cu cele 23 de notificări, Garda Naţională de Mediu a deramat şi un control la instituţia abilitată să monitorizeze calitatea aerului la nivelul Bucureştiului, respectiv Primăria Capitalei, şi în luna decembrie a finalizat acel control, elaborând un set de măsuri, neaplicând sancţiuni şi lăsând în sarcina Primăriei ca până în data de 15 fenruarie să prezinte un calendar de lucrări, un plan de măsuri urgente, fie pe fluidizarea traficului şi intervenţia asupra încălzirii rezidenţiale”, a spus Andrei Corlan, adăugând că Primăria a fost sancţionată la începutul anului.
”Nu au avut nicio reacţie, am fost obligaţie să aplicăm legea, am dat o amendă de 150.000 de lei”, a spus şeful Gărzii Naţionale de mediu, el precizând că scopul nu este sancţionarea ci să se ajungă la un mediu curat.
El a menţionat că s-a dat un nou termen Primăriei Generale şi pe 16 mai, Garda Naţională de Mediu va reveni în control la PMB pentru a vedea dacă aceste măsuri s-au realizat. ”Suntem obligaţi să aplicăm din nou sancţiuni dacă nu s-au rezolvat”, a mai spus Corlan.
”Un plan de măsuri este necesar, pentru că România este deja în infringement pe depozitele ilegale de deşeuri”, a mai spus Andrei Corlan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.