Reprezentanţii Clinicii Nera din judeţul Caraş-Severin, unde a fost internat interpretul de muzică populară Petrică Mîţu Stoian, au transmis, luni, pe pagina lor de Facebook, un mesaj în care afirmă că în presă s-a vehiculat informaţia, falsă spun ei, că terapia hiperbară nu ajută la recuperarea pacienţilor care au fost afectaţi de COVID-19. Ei citează un studiu publicat în august, însă concluzia acestuia este că "pare să fie o metodă de oxigenare sigură şi eficientă la pacienţii cu COVID-19", dar este nevoie de noi studii, mai ample.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"S-a vehiculat în presă o informaţie greşită, anume că terapia hiperbară nu ajută în recuperarea medicală a pacienţilor care au fost afectaţi de infecţia cu Sars-CoV-2. Postăm mai jos un prim articol publicat de European Journal of Medical Research publicat pe 19 Aug. 2021 din care puteţi afla: <Testele au demonstrat că cei mai mulţi dintre pacienţi s-au recuperat după ce au primit terapia HBOT şi saturaţia de oxigen la nivelul sângelui a crescut după mai multe şedinţe de HBOT (terapia cu oxigen hiperbar - n.r.). HBOT se prezintă ca o metodă sigură şi eficientă pentru pacienţii cu Covid-19>", transmite Clinica Nera pe Facebook.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În concluzia studiului se arată că, "per ansamblu, HBOT pare să fie o metodă de oxigenare sigură şi eficientă la pacienţii cu COVID-19. Totuşi, cunoştinţele şi dovezile sunt limitate în ceea ce priveşte efectele şi mecanismul HBOT în tratarea COVID-19, iar o evaluare ulterioară necesită studii mai ample şi bine concepute".
 
În urmă cu patru zile, Ministerul Sănătăţii a transmis un comunicat de presă în care arăta că reprezentanţii Comisiei de Medicină Fizică şi de Reabilitare a Ministerului Sănătăţii nu au inclus terapia hiperbară în protocolul de tratament.
 
”În ceea ce oxigenoterapia hiperbară, reprezentanţii Comisiei de Medicină Fizică şi de Reabilitare a Ministerului Sănătăţii au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficienţa în COVID-19. Singura menţiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică şi de reabilitare post-COVID-19 se află la secţiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelenţă în recuperare fizică”, se arăta în comunicat.
 
De asemenea, sursa citată afirma că această terapie este considerată periculoasă.
 
”Într-o adresă către Ministerul Sănătăţii specialiştii în Medicină Fizică şi Reabilitare consideră <periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenţia pacientului, dar de multe ori şi a medicului, de la complexitatea afecţiunii COVID-19, de la complicaţiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc>. Precizăm că, nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asiguraţi o astfel de procedură", se mai arăta în comunicat.
 
Interpretul de muzică populară din judeţul Mehedinţi Petrică Mîţu Stoian a decedat după ce s-a internat la Clinica Nera din judeţul Caraş-Severin, pentru terapie post-COVID la camera hiperbară. Artistul s-a simţit rău, a fost transferat la UPU al Spitalului Judeţean Reşiţa, apoi a fost internat la Secţia ATI unde a decedat.
 
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa au deschis dosar penal pentru a cerceta împrejurările în care artistul a decedat, iar Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin a demarat un control la Clinica Nera. 
 
Sâmbătă, Clinica Nera şi-a suspendat activitatea, însă a transmis că nu se va închide.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.