Ministrul Apărării Nicolae Ciucă a afirmat că instituţia pe care o conduce va acord tot sprijinul decizional şi financiar pentru ca Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” să reia, în perioada următoare, producţia de vaccin tetanic şi gripal, cât şi cea de polidin.
„Înalta distincţie cu care a fost decorat Institutul Cantacuzino reprezintă înainte de toate o onoare pentru întreg personalul instituţiei, dar şi pentru cei de la conducerea MApN. De la preluarea Institutului de către Armata României am fost cu toţii hotărâţi să onorăm încrederea acordată şi să demonstrăm că rigoarea şi determinarea militarilor pot readuce această instituţie emblematică de cercetare medicală pe locul pe care îl merită. Am reuşit, într-o perioadă scurtă de timp, să oprim declinul institutului şi să ne preocupăm de identificarea metodelor prin care să relansăm dezvoltarea sa, pentru a relua activităţile de cercetare şi de realizare a produselor pentru care acesta era renumit. Prima etapă a fost şi cea mai dificilă, aceea a identificării specialiştilor în domeniu şi a refacerii schemei de personal a institutului, urmată de refacere a infrastructurii administrative şi de producţie. Din cele două procente alocate anual domeniului Apărării, conform Acordului politic national semnat la iniţiativa dumneavoastră, domnule preşedinte, am găsit fonduri pentru relansarea activităţii Institutului, am găsit fonduri pentru cercetare şi în contextul actual pentru implicarea specialiştilor de aici în lupta împotriva pandemiei care ne-a afectat atât de mult vieţile”, a declarat Nicolae Ciucă, joi la ceremonia organizată cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
El a adăugat că deja se văd roadele investiţiilor, pentru că Institutul este centru de vaccinare, de testare şi depozitarea a tuturor tipurilor de vaccin împotriva COVID-19.
„Investiţia noastră a dat roade mai devreme decât ne aşteptam. Echipele de specialişti de aici de la Cantacuzino s-au implicat exemplar pentru combaterea acestei necruţătoare boli, fiind în acelaşi timp centru de testarea Real Time PCR, centru de vaccinare şi centru national de stocare pentru vaccinuri împotriva COVID-19. Institutul Naţional de Cercetare Militară Cantacuzino este astăzi depozitarul tuturor tipurilor de vaccinuri împotriva COVID-19, fiind o verigă de bază în sprijinul logistic esenţial pe care MApN îl acordă campaniei naţionale de vaccinare. Preluarea centrului de cercetări ştiinţifice medico-militare a însemnat pentru Institut o gură de aer proaspăt, un sprijin ştiinţific important care a permis o îmbunătăţire a resurselor umane şi materiale în domeniul cercetării medicale. Am adus împreună aceste două instituţii pentru că am considerat că va mult mai uşor să le acordăm tot sprijinul de care au nevoie pentru a deveni un reper în cercetarea românească de profil”.
Ministrul Apărării a mai spus că va sprijini Institutul pentru a redeveni mândria cercetării româneşti.
„Domnule preşedinte şi distinţi invitaţi, înalta distincţie pe care aţi acordat-o Institutului ne onorează şi ne motivează să continuăm pentru a duce la bun sfârşit ceea ce am început – să transformăm Institutul Cantacuzino într-o poveste de success pentru români. Le vom acorda tot sprijinul financiar şi decizional pentru a relua, în perioada următoare, producţia de vaccin tetanic şi gripal, dar şi mult aşteptatulului polidin. Vă mulţumim pentru această onoare şi ne angajăm să sprijinim cu toate forţele Institutul Cantacuzino pentru a redeveni cât mai repede, prin munca susţinută a întregului personal, mândria cercetării româneşti. Le mulţumesc tuturor celor care şi-au dedicate viaţa profesională în aceşti 100 de ani ca astăzi să îi cinstim pentru tot cee ace au făcut şi să avem încredere că cei care acum duc mai departe istoria Institutului o vor face la fel de bine ca cei de la care au învăţat să iubească cercetarea în domeniul medical”, a conchis Ciucă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.