Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, o serie de modificări la Legea educaţiei naţionale printre care se numără şi propunerea USR ca primarii să fie obligaţi să asigure accesul la internet pentru toate şcolile din localitatea lor. De asemenea, cheltuielile pentru dispozitivele electronice care să asigure accesul la activităţile didactice online pentru anumite categorii de elevi din familii devaforizate, orfani sau care suferă de TBC vor fi suportate de bugetul de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iniţiativa legislativă a deputatului PSD Ioan Dîrzu modifică şi completează articolul 111 din Legea educaţiei naţionale 1/2011. Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 268 de voturi pentru, niciun vot „împotrivă”, două abţineri, iar un deputat nu şi-a exprimat votul. 

„Autorităţile administraţiei publice locale asigură accesul la internet al tuturor unităţilor de învăţământ în localităţile în care acestea îşi exercită autoritatea”, arată amendamentul USR din raportul de admitere al proiectului de lege. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„USR a propus o clarificare din perspectiva administraţiilor locale, reglementând obligaţia lor de a asigura accesul la internet în toate unităţile de învăţământ, pentru că, ştim foarte bine, primarii răspund de tot ceea ce înseamnă dotare în şcolile în care învaţă copiii noştri. Amendamentul nostru a fost acceptat şi înglobat în legea adoptată astăzi (marţi - n.r.). Trebuie să punem accentul pe acest tip de învăţare, care devine complementar tipului clasic. Procesul de digitalizare trebuie să continue. Pandemia ne-a obligat să forţăm digitalizarea societăţii, inclusiv în învăţământ”, a afirmat deputatul USR Cristina Iurişniţi, potrivit unui comunicat de presă al partidului. 

Potrivit altor prevederi, alte cheltuieli aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv pentru învăţământul special care sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei sunt: 

„cheltuieli cu achiziţionarea de dispozitive electronice care să asigure accesul la activităţile didactice în modul on-line pentru următoarele categorii de persoane:

1. toţi elevii a căror familie nu a realizat în cele trei luni înainte de achiziţionarea dispozitivelor electronice un venit lunar mediu per membru de familie mai mare sau egal cu salariul de bază minim net pe economie;

2. toţi elevii orfani de unul sau ambii părinţi, respectiv pentru care s-a dispus ca măsură de protecţie plasamentul;

3. toţi elevii bolnavi de TBC, care se află în evidenţa unităţilor medicale, cei care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţă renală cronică, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, boli imunologice, boli rare, infestaţi cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilită anchilozantă sau reumatism articular şi cu orice alte boli cornice grave atestate medical de către medicul specialist curant şi medicul de familie;

4. întreg personalul didactic care desfăşoară activitate de predare”, arată proiectul adoptat narţi de către deputaţi.

Camera Deputaţilor a votat propunerea legislativă ca prim for sesizat, iar Senatul este decizional pe iniţiativa de lege.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.