Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX în Cluj-Napoca, iniţiativă legislativă care aparţine senatorului PSD Vasile Dîncu şi deputaţilor minorităţilor naţionale Silviu Vexler şi Ovidiu Ganţ. Legea merge la promulgare.
Proiecul de lege are ca obiect de reglementare construirea, în municipiul Cluj-Napoca, a Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, ca recunoaşterea a rolului pe care Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică l-a avut şi îl are în cultivarea conştiinţei şi a demnităţii naţionale.
„Ansamblul Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, simbol al contribuţiei fundamentale a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică la realizarea Marii Uniri şi a persecuţiilor îndreptate împotriva acesteia, se construieşte în municipiul Cluj-Napoca, Piaţa Timotei Cipariu nr. 2, judeţul Cluj, conform proiectului avizat cu respectarea normelor în vigoare”, conform propunerii legislative adoptate, decizional, de către deputaţi.
pPotrivit sursei citate, „Guvernul României şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale implicate au obligaţia de a acorda, la solicitarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, tot sprijinul necesare, în condiţiile prevăzute de lege”.
De asemenea, terenul în suprafaţă de 7.674 mp, proprietate a Episcopiei Române Unite cu Romna, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, amplasat în municipiul Cluj-Napoca, Piaţa Timotei Cipariu nr. 2, judeţul Cluj se identifică prin număr cadastra 327866 şi carte funciară nr. 327866.
Anual va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma de 3.000.000 lei, pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Sectoului XX.
Suma alocată va fi prevăzută distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatul de Stat pentru Culte, şi este acorsată ca sprijin financiar Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, cu respectarea dispoziţiilor corespunzătoare din legislaţia ce reglementează sprijinul financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase.
Pe 9 octombrie, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei fiind decizional. Astfel, legea merge la promulgare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.